ISTRAŽIVANJE OSCE-A

Svakom četvrtom građaninu BiH nuđen novac za glas na izborima

Zapanjujućih 67,5 % stanovnima smatra da se izbone prevare u BiH dešavaju 'često' ili 'uvijek'

Izbori u BiH. Arhiv

Piše: D. H.

3.9.2022

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) provela je istraživanje javnog mnijenja u avgustu 2021. godine na uzorku od 1009 odraslih stavnovnika BiH, koje je pokazalo da postoji nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravednost izbornog procesa, relevantne institucije i aktere, kao i izražena učestalost direktnih iskustava sa izbornim prevarama među glasačima.


U Kojim fazama izbornog procesa se dešava najviše nepravilnosti?. OSCE

Prema ovom istraživanju 41,3 % stanovnika smatra da izborni sistem u BiH omogućava istinski odraz volje građana u maloj ili izrazito maloj mjeri, dok samo 28,2 ispitanika vjeruje da to izborni sistem omogućava u potpunosti.

42 % stanovnika smatra da se izbori provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način, a samo 23 posto stanovnika smatra da se izbori provode na pravdena ili uglavnom pravdan način.


Šta vas motiviše da glasate?. OSCE

- Zapanjujućih 67,5 % stanovnima smatra da se izbone prevare u BiH dešavaju 'često' ili 'uvijek'. Novac je nuđen kod jednog od četiri ispitanika (25, 8) da bi glasao/la za određenu stranku ili kandidata. Više od jednog od pet ispitanika (22,1 %) je prijavili da ih je neko iz biračkog odbora instruirao za koga da glasaju. Manji, ali ipak značajan procenat ispitanika je prijavilo prijetnje (9,5%) ili ucjene (6,8%)", ističe se.


Lična iskustva s izbornim prevarama. OSCECE

62 % ispitanika glasa na izborima jer smatraju da je to njihova građanska užnost, dok je skoro polovina ispitanika istakla da izlaze na glasanje da bi spriječili krađu ili zloupotrebe svog glasa.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.