"SRAMNA ODLUKA"

IGK reagovao na oslobađanje ratnog zločinca Radoslava Brđanina

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu, istakli su

IGK smatra da je ova odluka suda nepravedna i sramna. Avaz

H. J. I.

3.9.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada je reagovao povodom puštanja na slobodu iz zdravstvenih razloga, bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora. 

- IGK smatra da je ova odluka suda nepravedna i sramna, da predstavlja poraz međunarodne pravde, uvredu i poniženja žrtava, kao i atak na istinu i pravdu.

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu.


Puštanje Brđanina na slobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u BiH.

Nauka je dokazała da je ratni zločinac Brđanin osmislio genocidni plan na područiju Krajine. Krivični tribunal ga je pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u Krajini.


IGK smatra da onaj ko izvrši najteže oblike ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, onaj ko za realizaciju nacionalističkih ciljeva Velike Srbije osmisli genocidnu plan sa ciljem uništenja ili progona specifičnih etničkih grupa, onaj koji za te ciljeve planira podjelu države BiH, onaj koji se uopšte ne pokaje za najveće zločine poslije Drugog svjetskog rata u Evropi ne može biti pušten na slobodu.

Njegova potpuna zatvorska kazna trebala je biti opomena budućim generacijama da se najstrašniji zločini protiv čovjeka i civilizacije ne isplate - naveli su u saopćenju. 

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.