SARAJEVO

Promovisana poštanska marka s motivom zgrade Centralne banke BiH

Zgrada Centralne banke izgrađena je 1932. godine po projektu arhitekte Milana Zlokovića

A. Č.

5.9.2022

Centralna banka BiH i BH Pošta predstavile su poštansku marku "Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U zgradi Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je upriličena promocija poštanske marke "Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH".

Promociji poštanske marke prisustvovali su guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, izvršni direktor u BH Poštama Avdija Numanović i drugi zvaničnici.

Softić je podsjetio da je Centralna banka BiH osnovana prije 25 godina, dodajući da se uspješan rad ove institucije obilježava izdavanjem poštanske marke sa zgradom Centralne banke.

- Obilježavamo 25 godina uspješnog rada sa stabilnom valutom i stabilnim bankarskim sektorom na što smo vrlo ponosni, a istrajat ćemo i dalje na tome", kazao je Softić te dodao:

- Motiv zgrade koji se nalazi na ovoj marki je vrlo značajan i mi smo ponosni na tu zgradu koja ove godine slavi devedeset godina postojanja - rekao je on.

Zgrada izgrađena 1932. godine

Na pitanje o tome kako će ogromni rast inflacije u svijetu utjecati na BiH, kao i moguće posljedice rasta dolara u odnosu na euro, Softić je istakao da je sve izraženiji rast cijena.

- Zaista je ekonomska situacija u svijetu teška, pa i u Bosni i Hercegovini. Sve je izraženiji rast cijena, odnosno inflacije. A što se tiče dolara u odnosu na euro, nije prvi put da je taj omjer takav, ali to će se vjerovatno u međuvremenu normalizirati. Ja lično očekujem da će se smirivanjem situacije u Ukrajini vratiti euro na poziciju na kojoj je bio prije rata u Ukrajini - rekao je Softić te dodao:

- Mi nemamo tu vrstu monetarne inflacije i ne očekujem da će se desiti deflacija. Mi time što smo čvrsto vezani za euro, dijelimo sudbinu eura tako da, situacija je zaista teška, ali ako išta može biti dobro, to je da imamo stabilnu valutu i da u tom smislu dajemo neku vrstu garancije za sve one donosioce odluka.

Zgrada Centralne banke izgrađena je 1932. godine po projektu arhitekte Milana Zlokovića. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 4. decembra 2009. godine, donijela je odluku da se zgrada, s pokretnom imovinom, proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


Izdata je u 10.000 primjeraka

Numanović je podsjetio da se Centralna banka BiH dokazala kao vrlo stabilna i pouzdana institucija.

- Centralna banka Bosne i Hercegovine je jedna od najstabilnijih i najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini koja je i u međunarodnim i domaćim krugovima visoko etablirana kao snažna, profesionalna i odgovorna institucija. Rad Centralne banke je neizmjerno važan, jer prije svega održava stabilnost i povjerenje u domaću valutu te daje doprinos sveukupnoj finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine - kazao je Numanović.

Poštanska marka "Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH" izdata je u 10.000 primjeraka u nominalnoj vrijednosti od 1,5 KM. Autor poštanske marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je glavna institucija za održavanje monetarne stabilnosti u Bosni i Hercegovini koja funkcioniše po principu valutnog odbora. Kao centralna banka osnovana je 20. juna 1997. godine Zakonom o Centralnoj banci koga je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH. Počela je sa radom 11. augusta 1997. godine. Centralna banka Bosne i Hercegovine je zadužena za održavanje monetarne stabilnosti u skladu sa aranžmanom valutnog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.