OBJAŠNJENJE

Iz VSTV-a za "Avaz": Nermin Šehović se sam izbacio iz utrke za glavnog tužioca

U slučaju kandidata Ozrenke Nešković, Ćazima Serhatlića i Seida Marušića, nakon što su finalno pregledane, prijave nisu bile uredne pa su odbačene.

Al.B.

Nermin Šehović

Foto: Avaz


Troje kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od sedam prijavljenih, pozvano je na razgovor koji bi se trebao obaviti 22. septembra.

Kako je potvrđeno za „Avaz“ iz VSTV-a, za funkciju glavnog tužioca naše zemlje borit će se trenutni vršilac dužnosti Milanko Kajganić, njegova zamjenica i tužiteljica Diana Kajmaković i državni tužilac Miroslav Janjić.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Halil Lagumdžija, čelnik VSTV-a.

- Od ukupno sedam kandidata za poziciju glavnog tužioca, razgovori s troje kandidata zakazani su za 22. septembar. U slučaju kandidata Ozrenke Nešković, Ćazima Serhatlića i Seida Marušića, nakon što su finalno pregledane, prijave nisu bile uredne pa su odbačene. Kandidatura Nermina Šehovića je bila uredna, a budući da on dolazi izvan pravosuđa, bio je pozvan na test pravnog, općeg znanja. Uredno je primio poziv, ali nije se odazvao, čime je sam sebe diskvalificirao iz daljnje konkursne procedure - kazao nam je Lagumdžija.

On dodaje da bi, ako intervjui s kandidatima budu realizirani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice VSTV-a, koja je planirana za 28. i 29. septembar.

NA VRH

Podijeli članak na