BURNO U HERCEGOVINI

Odgojni centar HNK još nije počeo s radom: Prijedlog za v. d. direktora posvađao ministre HDZ-a i SDA

Posljednja sjednica Vlade naprasno prekinuta kada je ovo pitanje došlo na dnevni red

Ministri SDA nisu se vratili s pauze na posljednjoj sjednici Vlade HNK. Avaz

Piše: M. Smajkić

7.9.2022

Više od godinu i po, koliko je prošlo da je odluka o osnivanju Odgojnog centra Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojena u Kantonalnoj skupštini, ova ustanova, koju imaju skoro svi kantoni u Federaciji BiH, u Hercegovini nije ni počela s radom.

Štaviše, pitanje imenovanja v.d. direktora Odgojnog centra HNK, čije će sjedište biti u dijelu glavne zgrade bivše Osnovne škole „Gnojnice“ u istoimenom mostarskom prigradskom naselju je, kako saznajemo, posvađalo koalicijske partnere u Kantonalnoj vladi, odnosno ministre HDZ BiH i SDA.


Podrška djeci

Tako je posljednja sjednica Vlade HNK, održana 30. avgusta, naprasno prekinuta kada je ovo pitanje došlo na dnevni red i kada su ministri SDA zatražili pauzu s koje se nisu vratili.

Za ministre iz SDA je bilo sporno, kako nam je rečeno, iz izvora bliskih Kantonalnom odboru ove stranke, to što je resorni ministar dr. Goran Opsenica kao v. d. vršioca dužnosti na period od šest mjeseci predložio osobu koja je uposlena u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite i to kao inspektor te da je u suštini time prekršen politički dogovor prema kojem ta pozicija pripada njima.

Iz Ministarstva su nam kazali da su njihovi prijedlozi rješenja za imenovanje v. d. direktora i Upravnog vijeća uvrstili u dnevni red sjednice održane još 26. aprila, ali je dogovoreno da se o tome raspravlja u narednom periodu.

Kako ta tačka nije bila uvrštena na sljedeće dvije sjednice, poslali su dvije urgencije uz pojašnjenje da je početak rada Odgojnog centra od značaja za provedbu odluke Vlade HNK o usvajanju Akcijskog plana HNK za provedbu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, ali i zbog prijema i pružanja stručne podrške djeci žrtvama trgovine ljudima i djeci zatečenoj u skitnji i prosjačenju.


Nastala šteta

- Konačno, Vlada HNK na dnevni red sjednice, održane 30. avgusta, stavlja prijedlog rješenja o imenovanju v. d. direktora i privremenog Upravnog vijeća, no ni ovaj put ministri iz reda SDA, unatoč upozorenjima o šteti koja je već nastala i koja će tek biti prouzročena, nisu bili spremni podržati prijedloge. Tražili su pravo da umjesto Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, kao ovlaštenog predlagača, oni predlože stranački podobne kadrove, što Ministarstvo nije prihvatilo - kazali su nam iz Ministarstva.

Uloga privremenih organa upravljanja bila bi da registriraju ustanovu, izvrše njen upis u Sudski i registar ustanova socijalne zaštite HNK, donesu sve akte neophodne za početak rada, nakon čega bi bio raspisan konkurs za direktora.

Inače, Odgojni centar bi imao Jedinicu za izvršavanje odgojne preporuke i mjere, Jedinicu za opservaciju i dijagnostiku i Prihvatnu stanicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.