AMBASADOR SAD U BIH

Majkl Marfi: Vrijeme uoči izbora je savršeno da se progovori kako da političari ekonomiju BiH povedu nabolje

Entiteti i država moraju sprovesti nove zakone o stečaju, rekao je Marfi

A. Ovčina

7.9.2022

Marfi: BiH zaista ima bogat ekonmski potencijal. avaz

Više od 50 godina Coca-Cola HBC B-H Sarajevo svojim poslovanjem kontinuirano potiče izvrsnost u poslovanju i direktno i indirektno utiče na kreiranje šire vrijednosti za bh. društvo i ekonomiju. Na današnjem događaju prisutnima se obratio ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) koji se zahvalio Coca-Coli kao brendu, a koja postoji u BiH.

Ambasador Marfi se dotakao i teme poslovanja, gdje ističe da su mladi u BiH naveli da je jaz između kvaliteta kako bi se uspjelo na tržištu rada.

- BiH zaista ima bogat ekonmski potencijal. Može se pohvaliti obrazovanom radnom snagom, a većina zna engleski jezik - rekao je između ostalog ambasador Marfi.

Poslovanje stranih investitora

On je ovom prilikom istakao da je BiH teško mjesto za poslovanje stranih investitora. 

- Ponosni smo na doprinos američkih kompanija za BiH - rekao je on. 

Dodao je da je potrebno raditi.

- Potrebno je da rade vaši politički lideri. Prioritet bh. lidera treba biti da se olakša kompanijama kako da ovdje uspiju - kazao je ambasador.


Četiri koraka

- Dozvolite da pomenem nekoliko konkretnih koraka koje vladini zvaničnici mogu napraviti. Prvi korak je da Federacija završi racionalizaciju registracije preduzeća. Previše je birokratije. RS je napravila to gotovo prije 10 godina. Vlasnici od 2016. godine čekaju da to Federacija uradi. Uporedo sa racionalizacijom registracije firmi i ostali procesi se moraju digitalizirati - ističe Marfi.

Kao drugi korak naveo je poboljšanje pravnog i regulatornog okruženja u kojem kompanije posluju. On je dodao da nekozinstentno određeni propisi komplikuju poslovanje u ovoj državi, jer to otežava poslovanje kako za strane tako i za bh. kompanije.

- Entiteti i država moraju sprovesti nove zakone o stečaju - rekao je Marfi.

Treći korak odnosi se na rješavanje sporova, dodaje.

- Sadašnji sistem je fragmentiran. Ambasadori moraju biti sigurni, a sudovi zahtjevati više transparentnosti i odgovornosti - izjavio je on. 

Kao posljednji korak naveo je stvaranje prostora za privatni sektor. Tvrdi da bi ova četiri koraka donijela poboljšanje. 





Sa današnjeg obraćanja. AVAZ

Rizik poslovanja

- Korupcija povećava troškove i rizike poslovanja, odvraća strane investicije, guši ekonomski rast i razvoj. Predugo politički lideri stoje na onome što bi se trebalo raditi - izjavio je ambasador SAD u BiH. 

Istakao je da bi BiH mogla doći na sivu listu finansija.

- Ovo je korak u pogrešnom smjeru koji će imati uticaj. U svakom od ovih primjera siguran sam da u manifestima 2018. godine možete pronaći obećanja da će poboljšati okruženje. Na kraju pogriješio bih kada ne bih spomenuo političke izgovore. Političko prepucavanje, etnonacionalistička retorika, stvaraju političku nesigurnost za poslovanje koje se ne može tolerisati. Investitori su mudri da dva put promisle prije nego uđu na ovo tržište - rekao je. 



Ambasador Marfi tokom obraćanja. AVAZ

Uticaj korupcije

- Putovanje ka Briselu možda traje duže nego što bi SAD željele - rekao je.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države partner koji je posvećen BiH i privatnom sektoru. 

- Uložili smo značajno vrijeme i resurse. Budite sigurni da će Coca Cola nastaviti finansiranje i drugih američkih brendova koji doprinose BiH - rekao je.

Govorio je i napretku ekonomije u BiH.

- Sada pred izbore savršen je trenutak da se progovori o tome kako da ekonomiju ove zemlje povedu na bolje. Investitori trebaju da iskreno govore o korupciji i načinu na koji utiče na njihovo poslovanje u ovoj zemlji. Sada je vrijeme za angažman. Coca Coli želim kontinuirani uspjeh a budite sigurni da će Američka ambasada nastaviti poslovanje u BiH - zaključio je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi tokom današnjeg obraćanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.