AKADEMIK

Kurtćehajić se obratio visokom predstavniku Šmitu: Suspendujte iz politike seoskog kabadahiju Milorada Dodika

Dodik ništa dobro nije donio Bosni i Hercegovini i sa njim u politici samo ćemo svi mi imati probleme, poručio je Kurtćehajić

Kurtćehajić i Šmit. AVAZ

Piše: A. K.

7.9.2022

Akademik Suad Kurtćehajić (SBB), kandidat za Parlament BiH, obratio se visokom predstavniku Bosne i Hercegovine Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) povodom jučerašnje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

- Gospodine Šmit, jučer je Milorad Dodik kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prisustvu druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Predsjednika Republike Turske Erdoana izrekao salve uvreda na vaš račun podsmjehivajući vam se i ponižavajući vas, tražeći da se trebate proglasiti personom non grata u Bosni i Hercegovini. Prije vas je bivšeg visokog predstavnika Incka dok je bio na toj funkciji nazivao monstrumom i političkom prostitutkom, a za preminulog Pedija Ešdauna koji je bio najkorisniji visoki predstavnik za integraciju Bosne i Hercegovine, govorio je da mu zemlja treba kosti izbaciti - rekao je Kurtćehajić.



Ostati upisan u historiju

- Danas nakon što je objavljeno da je umro presuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin Dodik je na svom Twiter profilu napisao „Duboko me je potresla vijest o smrti Radoslava Brđanina, velikog patriote koji je veći dio svog života žrtvovao za slobodu i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima“. Također je dalje naglasio da će Radoslav Brđanin ostati posebnim slovima upisan u historiji srpskog naroda koji je njegovim odlaskom izgubio iskrenog i pravog rodoljuba - rekao je Kurtćehajić.

Dalje navodi da se radi o zločincu koji presuđen od strane Haškog tribunala na 30 godina za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjeno nad nesrpskim narodom tokom 1992.godine i čija je gruba retorika motivisala stotine Mladićevih jurišnika da se brutalno obračunaju sa svojim nesrpskim komšijama.

- Milorad Dodik je član najviše funkcije u državi Bosni i Hercegovini. Član je njenog Predsjedništva. Njegov stav generiše stav i mišljenje velikog broja srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i zato su njegove izjave ovakve prirode izuzetno opasne - naglasio je akademik Kurtćehajić.


"Udaljiti štetočinu"

- Možete li da zamislite da njemački kancelar Šolc ili neko drugi visoko pozicioniran u Njemačkoj kaže da Gering ili Gebels zaslužuju da im se ime treba upisati posebnim slovima kao značajnim rodoljubima Njemačke. To vjerovatno ne možete pomisliti ni u najluđoj mašti. Ako smatrate da ne bi, pa nemojte više dozvoliti da nam se seoski kabadahija Milorad Dodik ceri u lice ismijavajući i vas i nas i naše žrtve i njihove porodice i donesite odluku koju je trebao donijeti Incko ali nije imao petlju. 

Udaljite tog štetočinu iz politike. Pedi Ešdaun je imao smjelosti da u jednom danu smijeni 59 funkcionera SDS-a. Ne trebate čekati kraj izbora. Dodik ništa dobro nije donio Bosni i Hercegovini i sa njim u politici samo ćemo svi mi imati probleme. Ako ga zbog kontinuirane aktivnosti usmjerene protiv Bosne i Hercegovine udaljite iz politike historija će vas zapamtiti a svi oni koji vole Bosnu i Hercegovinu bit će vam vječno zahvalni - završio je svoju poruku akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.