DRŽAVNI SEKRETAR

Potvrdio Blinken: Zbog opasnosti od ruske agresije, SAD odobrile vojnu pomoć i za BiH

Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO-om i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji"

Entoni Blinken. AP

H. J. I.

8.9.2022

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) doputovao je u četvrtak u neplaniranu posjetu Kijevu nakon što je Bajdenova administracija najavila veliku novu vojnu pomoć vrijednu više od dvije milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim državama među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Blinkenova druga posjeta glavnom gradu Ukrajine od početka ruske invazije u februaru dolazi nakon što je Ukrajina izvijestila o napretku u svojim nastojanjima da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela u blizini drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova piše Reuters.



- Mislim da je razlog ovog uspjeha to što je ovo vaša domovina, a ne Rusija - rekao je Blinken Zelenskom na sastanku.

Blinken je dodao da su obavijestili Kongres o svojoj namjeri da osiguraju dvije milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 drugih zemalja, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbjednosne partnere, koji su u opasnosti od ruske agresije.


Približno milijardu dolara će biti dodijeljeno Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO-om i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.