BIH

Peradarski sektor u BiH u neizvjesnoj situaciji: Slijedi nam i novo poskupljenje jaja

Vrijeme niskih cijena očito prošlo

Cijena jaja u porastu. Agencije

Piše: A. Kukić

9.9.2022

Složena, teška i neizvjesna situacija vlada u peradarskom sektoru u BiH, koji bi se mogao naći pred gašenjem. Visoke cijene proizvodnje i manjak žitarica doveli su u proteklom periodu do skoka cijena pilećeg mesa, ali i jaja.


Manji kapaciteti

Konzumnih jaja je znatno manje nego ranije, a građene očekuje i novi val poskupljenja. Sve to je logična posljedica dugotrajne krize u ovom sektoru, kazao je za „Avaz“ Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

- Enormno poskupljenje sirovina i hrane dovelo je do toga da su proizvođači smanjili kapacitete. Mi ovaj posao nosimo u veoma teškim kapacitetima. Ulazimo u jesen, gdje je realno očekivati još dodatnog rasta cijena imputa, što neminovno mora donijeti više cijene krajnjeg proizvoda - istakao je Miličić.

Iako se, kako nam kaže, tržište opire i niko ne želi povećavati cijene, nemoguće je ostati pri onim cjenovnim nivoima koji su do sada bili.


Zakon diktira

- Nažalost, vrijeme niskih cijena i mesa i jaja je očito prošlo i očekivati je usklađivanje s cijenama proizvodnje. Rast cijena je primjetan, već su neke korekcije urađene, ali sigurno će to slijediti i dalje - rekao je Miličić.


Miličić: Usklađivanje s cijenama proizvodnje. Agencije

Predsjednik Udruženja peradara FBiH Pero Nikić kaže da je nedostatak jaja na tržištu, između ostalog, refleksija ratnog sukoba na evropskom kontinentu.

- Enormno divljanje cijena žitarica, energenata, električne energije, cijene rada dovelo je peradarsku proizvodnju u potpunu neizvjesnost te su proizvođači krenuli u smanjivanje kapaciteta proizvodnje. U skladu s navedenim, zakon ponude i potražnje diktira povećanje cijena, nažalost - kazao nam je Nikić.

Zatvaranje farmi

Farme se zatvaraju, kaže Miličić, i to je neminovnost jer proizvođači ne mogu trpjeti minuse koji su se proizvodili. Dodaje da mora doći do usklađivanja cijena proizvodnje i onih pod kojima se roba plasira na tržište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.