U 11 SATI

U Čerkazovićima i Ljoljićima sutra obilježavanje 30. godišnjice od zločina

Među žrtvama su tri dječaka iz porodice Zobić. Adnan je imao 13 godina, Admir 14, a njegov mlađi brat Adis svega 5 godina

Sa ranijeg obilježavanja. JAJCE ONLINE

A. O.

9.9.2022

U Čerkazovićima koje se nalazi u općini Jezero, sutra u 11 sati kod spomen-turbeta održat će se prigodan program u znak sjećanja na stradanje Bošnjaka ovog kraja i sela Loljića.


Nevino stradali

Pripadnici Vojske RS 10. septembra su okupili mještane Ljoljići i Čerkazovići, te ih odvela do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, 4 povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Tog kobnog 10. septembra, pripadnici Vojske RS pokupili su iz ta dva sela bošnjačke civile i strijeljali ih u šumi Tisovac. Dvadeset i troje su ubili, a četvero ih je, iako teško ranjeno, preživjelo. Strijeljanje je bez ozljeda, preživio samo četrnaestogodišnji dječak Bajramović Mustafa, ali je njegov brat, dvadesetjednogodišnji mladić Sabahudin, ubijen.

Među žrtvama su tri dječaka iz porodice Zobić. Adnan je imao 13 godina, Admir 14, a njegov mlađi brat Adis svega 5 godina. Admirov i Adisov otac, Nurija, teško je ranjen, ali je preživio strijeljanje. Deset ubijenih su žene. Najstarija od njih, Balešić Faza, imala je 74, a najmlađa, Mutić Fatima, 29 godina. Osam ubijenih žena bile su starosti između 35 i 68 godina. Najstariji ubijeni muškarac, Bajramović Mujo, imao je 65 godina. Ubijen je i njegov sin, Latif, rođen 1959. godine. Latifova majka, Zejna, teško je ranjena, ali je preživjela strijeljanje. Ubijen je i mladić Bajramović Irhad, star 21 godinu, i njegov otac Mustafa, star 46 godina. Pet ubijenih muškaraca bilo je starosti između 24 i 59 godina, naveo je dr. sci. Amir Kliko.


Traže pravdu

Zajednička dženaza klanjala im se u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin, Vijeće Suda BiH, u aprilu 2008. godine, osudilo je: Pekez (Špire) Mirka na 21 godinu zatvora, Pekez (Mileta) Mirka na 29 godina i Savić (Ljupka) Milorada na 21 godinu zatvora, dok organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca, piše Jajce online.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.