SVEČANO U ČAJNIČU

Članovi porodice Čeljo 11 godina obnavljali džamiju Maldovan Alipaše

Ne smijemo dozvoliti da nam budućnost bude gora ili ne daj Bože onakva kakva nam je bila prošlost, poručio je općine Čajniče Goran Karadžić

Piše: Al. Bajramović

10.9.2022

Džamija je danas svečano otvorena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U džematu Međurječje kod Čajniča svečano je otvorena džamija Maldovan Alipaše Čelja, prvobitno izgrađene 1763. godine i više puta rušene kroz historiju. Radi se o vjerskom i kulturno - historijskom objektu sa liste nacionalnih spomenika BiH. 

Osim za državu džamija u Međurječje ima poseban značaj i za potomke Alipaše, članove porodice Čeljo koji su je predano i strpljivo obnavljali punih 11 godina.

- Rekonstruisali smo džamiju sopstvenim sredstvima i u tome su osim porodice Čeljo učestvovali i naši brojni prijatelji iz cijele BiH. Ovo nije samo džamija, već i nacionalni spomenik, biblioteka, ali i centar Međurječja oko kojeg će se u budućnosti razvijati i turizam - kazao nam je inicijator izgradnje Kasim Čeljo. U narednom periodu planirana je i izgradnja džamijske kuće sa prodavnicom, kafanom i aščinicom, te prenoćištem.


Nacionalni spomenik

Zanimljiva je priča o izgradnji džamije, jer je ona nastala tako što se Maldovan Alipaša oglušio o naredbu sultana i umjesto da obnovi džamiju na obližnjem brdu Samobor, izgradio novu u Međurječju. Zbog toga je i kažnjen oduzimanjem dijela privilegija i imovine.

- Ima više verzija ali on je htio da u Međurječju izgradi čaršiju. On je bio paša, general, ali i bosanski vezir u Travniku. Obje titule oduzeo mu je sultan nakon tužbi njegovih protivnika iz ovog kraja. Ovdje je njegov mezar i vidite kako je skroman - kaže Čeljo.

- Obnova ove džamije vratila nas je u historiju, u 18. vijek kada je izgrađena. Obnovljena je u izvornom obliku. Džamija je 2008. proglašena nacionalnim spomenikom BIH pa je njen značaj utoliko veći - ističe Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa IZ Čajniče.


Pomogli mještani

Tokom otvaranja istaknuto je da su graditeljima u samom početku prvi u pomoć pritekli mještani srpske nacionalnosti.

- Čestitam vam otvaranje ove džamije koja svima nama treba biti primjer kako stvarati budućnost za ove mlade ljude koji su danas ovdje. Mi ne možemo jedni bez drugih da živimo na ovom prostorima. Ovdje se ukrštaju i vjere, i putevi. Ne smijemo dozvoliti da nam budućnost bude gora ili ne daj Bože onakva kakva nam je bila prošlost. Kao što tijelo bez duše ili zemlja bez sunca nisu ništa, tako da ni mi bez kulturnog i duhovnog opstanka na ovim prostorima ništa ne bismo značili - poručio je načelnik općine Čajniče Goran Karadžić.

Čestitke graditeljima uputili su i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić,premijerka BPK Goražde Aida Obuća, izaslanik reisu l uleme Muharem ef. Adilović i drugi gosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.