BALKANSKI KASAPIN

Žrtve i svjedoci genocida pisali predsjednici sudu u Hagu: Ratko Mladić ne smije biti pušten na slobodu

Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se sprovodi pravo i pravda i da se onemogućiti svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava, navodi se u pismu

Mladić: Navodno pogoršano zdravstveno stanje. Arhiv

E. Ć.

11.9.2022

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputilo je pismo Gracieli Gati Santani (Gatta), predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u vezi s puštanjem na slobodu osuđenog ratnog zločinca i monstruma Ratka Mladića.

- Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja. Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS ,je obilovao informacijama o "pogoršanom" zdravstvenom stanju i zahtjevima Ruske federacije i Srbije za Mladićevo "privremeno" puštanje na slobodu u cilju "liječenja".


Ne bi se vratio pred lice međunarodne pravde

Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko bi ga pustili na slobodu. Podsjećamo da je zločinac Mladić u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su stručni međunarodni ljekarski timovi praktično vratili Mladića u život.

Uvjereni smo da su međunarodni ljekarski timovi MRMKS - a i sada sposobni i stručni da se suoče sa bilo kojim zdravstvenim izazovom. S toga smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu - navodi se u pismu.


Novi pokušaj manipulacije

U pismu se ističe kako zločinac Mladić ima najviši svjetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasnije nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da se ne napravi grešku i ne dozvoli zločincu da ponovo pokuša manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusku federaciji i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca.

- Molimo Vas i pozivamo da osujetite svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca, jer je njegovo,ali i naše pravo da on, Ratko Mladić, odmah krene na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se sprovodi pravo i pravda i da se onemogućiti svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava - napisano je u pismu koje su potpisali Munira Subašić i Murat Tahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.