TUŽNO SJEĆANJE

Mirna šetnja Majki Srebrenice u Mostaru: Za sve žrtve genocida sa Starog mosta izveden počasni skok

Mi smo tu, nismo našli sve kosti svoje djece, a ni svi zločinci nisu izašli pred lice pravde, kazala Subašić

Piše: M. Smajkić

11.9.2022

Poklanjanjem hatma dove u Karađoz-begovoj džamiji, a potom mimohodom do Starog mosta danas je u Mostaru obilježeno sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

Programu obilježavanja čiji je domaćin bio Medžlis Islamske zajednice Mostar prisustvovalo je više od 180 članica srebreničkih udruženja.

Tužnoj koloni Majkama Srebrenice i njihovoj šetnji prepoznatljivoj po jastučićima i peškirićima na kojima su izvezena imena njihovih najmilijih stradalih u genocidu i fotografijama pridružio se veliki broj Mostaraca.

- Majke su izrazile želju da šetnja i mimohod ove godine bude u Mostaru i time su nam ukazali veliku čast da podijelimo s njima ove trenutke. Svaki mimohod i šetnja po bh. gradovima su poruka da svi zločinci moraju biti privedeni pravdi- poručio je Dino ef.Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.



Počasni skok - Avaz
Kada Hotić - Avaz
Sa mirne šetnje kroz Mostar - Avaz
Majke Srebrenice u Mostaru - Avaz
Subašić: Oni koju spavaju moraju se probuditi - Avaz
+6

Borba za istinu

U ime Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ Mostarcima je riječi zahvale uputila predsjednica Munira Subašić, koja je naglasila da je Mostar za nju poseban grad, jer, kako je navela, pod svom djedu vuče korijene iz naselja Donja Mahala.

- Mi se 27 godina godina borimo za istinu i tražimo pravdu, a pošto Bošnjaci spavaju i prespavaju, pa zaborave ono što nam se desilo, danas smo došli u Mostar znajući da je ovaj grad doživio slično što i Srebrenica. Oni koji spavaju moraju se probuditi. Mi smo tu, nismo našli sve kosti svoje djece, a ni svi zločinci nisu izašli pred lice pravde. Iz prošlosti se zbog bolje i sretnije budućnosti naše djece, mora naučiti - kazala je Subašić.

Istina o Srebrenici, nagalasila je, ostat će i pronositi se svijetom. Jer, kako je kazala, Majke Srebrenice će se brinuti o tome.

- Kada nas ne bude, kao svjedoci genocida će ostati bijeli nišani u Potočarima. Mi imamo snagu. Nažalost, naša djeca nisu imala mogućnost da žive i budu. Danas nemamo unučad, već nažalost po jednu ili dvije kosti, ali dok god postoji ijedna majka, Srebrenica se neće zaboraviti. Padom Srebrenice 5.500 djece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Djeca su gledala ubistva i silovanja svojih roditelja. Oni to neće zaboraviti, a odrasla su bez mržnje i osvete. To od nas može i treba učiti cijeli svijet. Ono što se nama desilo neće se zaboraviti. Nakon nas će govoriti bijeli nišani - poručila je Subašić.

Nura Begović, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ je navela da članice četiri srebrenička udruženja punih 27 godina rade na dokazivanju istine i pravde.

- Na svaki 11.smo u Tuzli, ali smo odlučili da idemo od grada do grada po cijeloj BiH, kako bismo kazali da se umjesto istine i pravde negira genocid u Srebrenici, puštaju jendog po jednog, kao bolesni, pa ih pošalju kući. Evo, zlikovca Mladića bi, priča se trebali pustiti...Zašto to radi Sud? Mi porodice ne možemo da izdržimo. Ima li pravde na ovom svijetu - upitala je ona.


Počasni skok

Kada Hotić, članica Udurženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ je istakla da posmrtne ostatke njihovih najmilijih još traže.

- Želimo buditi svijest onih koji znaju za grobnice, a to kriju, da se napokon otvore i da budu ljudi. Da ozdrave od tog zla, ako mogu, da bar sebe ubjede da su ljudi, kako bismo posmrtne ostatke naših najmilijih dostojno pokopali kako naša vjera i običaju nalažu. Isto tako, svi ljudi koji su se ušuškali i pokušavaju zaboraviti, ovo zlo koje smo imali u našoj državi, koja još nije ozdravila, zlo ne miruje. Trebamo dizati svoj glas da spasimo Bosnu i Hercegovinu kako bi ona ostala ljudima koji je vole - poručila je Hotić.

Na kraju mirne šetnje, Adis Halilović, član Kluba skakača u vodu „Mostari“ izveo je počasni skok u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.