MOĆNA FUNKCIJA

Erik Larson unaprijeđen: U Ministarstvu finansija SAD-a će se baviti sankcijama

Kao bivši međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, savjetnik ambasadora SAD u Crnoj Gori za pravosuđe i čovjeka koji dobro poznaje koruptivne sheme ne samo u BiH, Larson bi mogao biti dobro rješenje za ovaj posao

Erik Larson: Dobio unaprijeđenje. DEJAN RAKITA / PIXSELL

S. S.

12.9.2022

U određenim krugovima u Sarajevu pojavila kružila je informacija da je Erik Larson (Eric), savjetnik Ambasade SAD u BiH za korupciju, povučen u Vašington po kazni.

Podsjećamo, Larson je u Sarajevo stigao prije dvije godine i bio je angažiran u Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Dobit će unaprijeđenje

Pojedini mediji isticali su da se "kompromitirani" Larson "sklanja", ali prema informacijama do kojih je došao portal "Avaza" nije riječ o tome, nego će dobiti posao u Ministarstvu finansija SAD-a.

Time je jasno da nije riječ o kompromitiranom kadru, nego o osobi koja je dobila unaprijeđenje.

Prema nezvaničnim informacijama on će imati još veće moći. 

Navodno bi on trebao raditi na odjelu koji će se baviti sankcijama.

Dobro poznaje situaciju

Podsjećamo, Ministarstvo finansija objavljuje listu sankcionisanih preko svog odjela OFAC, a Larson će, prema informacijama "Avaza", biti zadužen za region koji se odnosi na BiH, Hrvatsku, Crnu Goru.

Kao bivši međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, savjetnik ambasadora SAD u Crnoj Gori za pravosuđe i čovjeka koji dobro poznaje koruptivne sheme ne samo u BiH, Larson bi mogao biti dobro rješenje za ovaj posao.

Mjesecima se već nagađa da će SAD ubrzo objaviti ažuriranu listu sankcionisanih iz BiH zbog korupcije, ali i ugrožavanja Dejtonskog sporazuma, a da li će Larson odigrati glavnu ulogu u toj listi ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.