DIREKTOR INSTITUTA KANADA

Ramić o negiranju genocida: Milanović šalje poruku podrške zločincima, pozivamo ga da se izvine

Jeste on ponizio žrtve genocida, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na njegovoj strani, kazao je Ramić

Ramić oštro osudio izjave Milanovića. ANADOLIJA / PIXELL (GORAN STANZL)

A. O.

14.9.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović tokom poslovnog ručka u Sloveniji, prije dva dana izjavio je da genocid u Srebrenici nije počinjen. Tom prilikom oglasio se i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

- Negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Sloveniji je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, čin, opasan za mir i stabilnost u BiH i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Milanovićev potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.


Zgroženi smo njegovim negiranjem genocida. On šalje poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH.

Njegov govor predstavlja zločin i podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Milanovićevo negiranje genocida opominje na novi genocid. Protestujemo protiv toga.


Udar na istinu

Negiranje genocida u Srebrenici od strane predsjednika Hrvatske u prisustvu lidera više država je do sada najveći hrvatski udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, na UN, internacionalne sudove i međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Zato ga pozivamo da se bezuvjetno izvine žrtvama genocida. Zbog Milanovića i sličnih pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste on ponizio žrtve genocida, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na njegovoj strani.


Ugrožavanje teritorijalnog integriteta

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjektivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se nažalost i danas još više trebamo boriti.

Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina nadvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pozivamo Milanovića da se pridruži toj velikoj ljudskoj misiji i da prestane negirati genocid u Srebrenici i državu BiH - izjavio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.