ANALIZIRAMO

Matematika je neumoljiva i obećava promjenu vlasti: Ko može spasiti SDA!?

Čak i nakon izbora 2018. mogla se formirati vlast bez ove stranke. Godine demoniziranja i napada na konkurentske stranke koalicijski potencijal SDA svele su na minimum

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA: Na historijskoj prekretnici. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

14.9.2022

Na posljednjim izborima 2018. godine SDA je ostvarila veliku pobjedu.

Na federalnom nivou ova stranka osvojila je 252 hiljade glasova, čak 107 hiljada više od drugoplasiranog HDZ-a BiH.

Na predstojeće izbore u oktobru 2022. godine ova stranka, međutim, izlazi bitno oslabljena. S dodatnim rasipanjem, brojnim aferama i sudskim procesima, nasuprot sebe ima opoziciju od 11 stranaka koje su ujedinjeno stale iza Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.


Izbori 2018. godine: Raspored mandata. Avaz

Teška pozicija

Te stranke su nakon izbora 2018. imale 38 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta. S druge strane, SDA i njen satelitski DF zajedno su imali 37 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Naravno, poznato je da je nakon prošlih izbora blokiran izbor nove Vlade FBiH te da je Novalićeva vlada, izabrana još 2014. godine, ostala u tehničkom mandatu.

Ipak, još tada, pri jednom od najvećih uspjeha SDA poslije rata, mogla se formirati vlast bez ove stranke i DF-a. Da je HDZ BiH tada odlučio s opozicionim blokom dogovoriti i napraviti vlast bez SDA, većina je mogla bila osigurana.

Nakon četiri godine afera i katastrofalnih političkih rezultata malo je vjerovatno da će SDA uspjeti ponoviti rezultat s prošlih izbora. Ipak, buduću vlast odlučit će nesumnjivo postizborna matematika, a i tu je ova stranka u nezavidnoj poziciji.

Naime, godine demoniziranja i napada na konkurentske stranke koalicijski potencijal SDA svele su na minimum. Čak i kada bi HDZ nakon svega preferirao SDA kao koalicionog partnera, pitanje je veliko da li će ova stranka, čak i uz ruke DF-a i Stranke za BiH, imati dovoljno mandata za natpolovičnu većinu.


SDA: Na historijskoj prekretnici. Arhiv

Veća stranka

Čini se da matematika neumoljivo radi protiv SDA i da bi njen ostanak na vlasti moglo osigurati jedino „pridobivanje“ neke veće stranke iz trenutnog opozicionog bloka.

S te strane u javnosti se već odavno špekulira da SDA već dugo radi na lobiranju prema pojedinim članovima SDP-a ne bi li izvršili pritisak na ovu stranku da promijeni stranu, dok su mediji bliski vlastima već počeli s teorijama kako se navodno priprema koalicija između SDA i SDP-a.

Naravno, za SDP bi ovakva koalicija bila ravna samoubistvu i izdaja svih njegovih principa. Stoga, takve špekulacije treba prije svega tretirati kao očajničke vapaje iz SDA za opstankom na vlasti.

Zanimljivo je da se na predizbornim skupovima SDA uporno mogu čuti poruke koje počinju sa „uz Božiju pomoć“. S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, izgleda da bi ih još jedino Božije čudo moglo sačuvati na vlasti.



Koja je uloga DF-a

Demokratska fronta, idejni partner SDA, u svojoj izbornoj inicijativi poručuje „svim probosanskim političkim strankama da zajednički formiraju vlasti nakon izbora na svim nivoima na kojima to bude moguće". "Zajednički formirati vlast" u prijevodu znači formirati vlast sa SDA.

U prilog tome ide činjenica da iz ove stranke već mjesecima prozivaju pojedine opozicione stranke za „izdaju“ zbog navodne dogovorene koalicije s HDZ-om.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.