PADA LI DODIKOV VETO?

Opozicija najavila da neće doći na posebnu sjednicu NSRS

Nećemo učestvovati jer posebne sjednice postaju cirkus. Ovo je sumanuta politika, kazala je Trivić

Šarović i Trivić: Nećemo podržati ono što Dodik traži. Avaz

E. Ć.

14.9.2022

Rukovodstva SDS-a i PDP-a su održali vanredni press poslije sastanka vezanog za teme današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS. 

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS zastupnici bi se trebali izjasniti o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji želi dodjeljivanje agremana novom njemačkom ambasadoru proglasiti štetnim po vitalni nacionalni interes manjeg bh. entiteta.

SDS i PDP ne žele prisustvovati ovoj sjednici, jer, kako navode, ne žele podržati politiku izolacije RS.

Nećemo podržati ono što traži Dodik, pozicija RS je pogoršana posljednjih mjeseci, ovime bi se nanijela i ekonomska šteta, izgubili bismo jednog od najvažnijih ekonomskih partnera, šteta bi bila nemjerljiva - rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović i dodao da je ovakva politika u potpunosti neodgovorna prema RS.

Istog mišljenja je i potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

- Nećemo učestvovati jer posebne sjednice postaju cirkus. Ovo je sumanuta politika. Ne morate se slagati sa stavovima pojedinih zemalja, ali s njima održavate diplomatske odnose - istakla je ona.

Inače, da bi Dodikov veto bio potvrđen potrebna mu je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini RS. S obzirom na odluku SDS-a i PDP-a, to je danas nemoguće očekivati.

Sjednica bi trebala početi u 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.