VIDEO OBRAĆANJE

Evo kako je kralj Čarls prije dvije godine govorio o Srebrenici: Grozni događaji potvrđeni su kao genocid

Ne mogu ni zamisliti bol koji osjećaju oni koji još uvijek traže odgovore i smiraj koji ti odgovori možda nose, izjavio je Čarls

Kralj Čarls. PRINTSCREEN

A. O.

14.9.2022

Na 25. obilježavanju godišnjiice genocida u Srebrenici, novoimenovani kralj Velike Britanije Čarls III (Charles) obratio se putem videolinka prije dvije godine.

- Veoma me je dirnuo poziv da se obratim povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici - počeo je Čarls svoje obraćanje. On je tada izjavio da je izuzetno tužan jer su ga trenutne okolnosti spriječile da posjeti Srebrenicu, te godine.

Istakao je da je zaista želio odati počast u Potočarima i Memorijalnom centru, kao i da se susretne sa Majkama Srebrenice, kao i drugim članovima porodica i preživjelim.








Duboko dirnut

- Duboko su me dirnuli izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju nade svojim zajednicama. Grozni događaji u julu 1995. godine od strane međunaordnih sudova potvrđeni kao genocid su strašna mrlja na našoj kolektivnoj svijesti. Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako preživjeli i one koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih - poručio je Čarls.

Dodao je da pamćenjem boli prošlosti i učenjem lekcija iz nje, zajedno se može odlučiti da se to nikada ne smije ponoviti. 

- Zato je sad organizacija poput britanske "Remembereing Srebrenica" tako važan, i zato, 25 godina nakon što su ovi strašni zločini počinjeni, trebamo stajati u odlučnoj solidarnosti sa onima koji su toliko puno izgubili - rekao je on.


Odavanje počasti

Prisjetio se 2018. godine kada je u okviru samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u svom Klerens Housu (Clarence) ugostio porodice žrtava genocida.

- Ne mogu ni zamisliti bol koji osjećaju oni koji još uvijek traže odgovore i smiraj koji ti odgovori možda nose - izjavio je Čarls u video obraćanju.

Na kraju svog obraćanja, rekao je kako se sjećanjem žrtava genocida u Srebrenici, onih koji su umrli, ali i onih koji su preživjeli, zapravo odajemo počast i obavezujemo da teški, neophodni proces pomirenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.