VIJEĆE MINISTARA BIH

Predstavnici MMF-a u posjeti Sarajevu: Spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog savjeta BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini

Sastanaka između predstavnika MMF i bh. vlasti. Vijeće ministara

M. Aš.

15.9.2022

Danas je u Sarajevu održan sastanak Fiskalnog savjeta BiH sa rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sastankom je predsjedavao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je kako su iz MMF-a poručili da nisu za smanjenje poreskih opterećenja.

Osim predsjedavajućeg Tegeltije, sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Jelka Milićević, ministar finansija Federacije BiH, te dr Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, Alfred Kamer, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a, Pol Hilbers, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u, Alina Ijanku, šef Misije MMF-a u BiH, i Endru Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog savjeta BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.