OPET KOMENTIRAO

Milanović: Genocid je politička metrika, neću se svaki put izvinjavati

Govorio je i o druženju sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na njegovu imanju, kazavši kako je to bio “razgovor uz kafu”

Zoran Milanović: To nije prirodni zakon, ne smije biti svetih krava. Dejan Rakita Pixsell

E. T.

15.9.2022

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske skoro svaki dan izjavi nešti u vezi Bosne i Hercegovine. Danas je na berbi grožđa organiziranu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj, na insistiranje novinara komentirao svoje ranije izjave o genocidu u Srebrenici. 

- Imam potrebu govoriti o tome što je genocid - kazao je Milanović u komentaru da je na ručku sa učesnicima regionalnog samita u Sloveniji još jednom rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995.

- Genocid je politička metrika, nešto što je jedna grupa ljudi odredila. To nije prirodni zakon. Ne smije biti svetih krava - rekao je i dodao da se neće svaki put izvinjavati.

Govorio je i o druženju sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na njegovu imanju, kazavši kako je to bio “razgovor uz kafu”.

- U interesu svih u BiH je da se Daytonski mir poštuje. Je li to dovoljan razlog za odlazak kod Dodika na njegovo imanje - upitao je Milanović.

- Nije normalno da ja nakon dana proslave oslobođenja Jajca, starog grada Hrvoja Vukčića Hrvatinića, umjesto na druženje s Bošnjacima i njihovim predstavnicima, kojima je Hrvatska vojska omogućila da bez ispaljenog metka dođu u svoj grad, da ja idem kod Dodika. Ali takvo je vrijeme. Hrvatska vojska je oslobodila Jajce, nitko drugi - tvrdi Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.