AVAZ NA LICU MJESTA

Konferencija BH Telecoma 4. Sarajevo TechLab: Pametni gradovi nisu budućnost, već sadašnjost

Važna je saradnja između javnog i privatnog partnerstva, rekao je Kahriman

Piše: A. Ovčina

15.9.2022

Sa četvrte poslovno-tehonološke konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Četvrta poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma Sarajevo TechLab održana je danas u Hotelu Hills.

Tom prilikom medijima se obratio direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador projekta BH TechLab Haris Lučkin koji je istakao da na današnjoj konferenciji planira govoriti o 5G infrastrukturi, svim onim izazovima i mogućnostima koje ona donose sa sobom.

- Dodatno planiramo da više razgovaramo o tome kada možemo očekivati prvi pametni grad u BiH sa svim onim izazovima mogućnosti koje ovakav jedan pruža sa sobom - istakao je Lučkin.


Izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa Adnan Huremović je istakao da će im biti zadovoljstvo predstaviti ispred BH Telecoma šta je BH Telecom uradio u pripremi za 5G tehnologiju.

- BH Telecom je kao što ste upoznati stvorio mogućnost i svoju sposobnost implementacije 5G mreže i demonstrirao dosad više puta. To je bilo prvi put 2020. godine - rekao je.

Aleksandar Mastilović konsultat za digitalnu transformaciju i pametne gradove izjavio je da je posebno zadovoljstvo vidjeti da se u BiH dešavaju divne stvari, da “hvatamo” most sa razvijenim zemljama, poboljšamo svoju konkurentnost.

- BH Telecom je zakoračio u svijet pametnih gradova. Imamo prve praktične primjene na teritoriji grada Sarajeva i očekujemo da se taj broj primjena primijeniti i u ostatku BiH - istakao je Mastilović.






Rješenja u pametnim gradovima


Karlo Guštin, iz kompanije Ericsson Nikola Tesla, kazao je kako se kompanija bavi rješenjima u pametnim gradovima, a u sklopu toga su fokusirani na pružanje osnovne infrastrukture partnerima u cilju postizanja rješenja pametnih gradova, bilo da se radi o rješenjima za pametno korištenje energije, pametnim zgradama ili rješenjima u prometu.

Također, današnjoj konferenciji je prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, koji je ovom prilom čestitao BH Telecomu koji uspijeva ići u korak s vremenom.

- Zahvaljujući BH Telecomu i njihovoj organizaciji, liderskoj ulozi, mi držimo korak s vremenom koji je neizbježan kada je u pitanju proces digitalizacije - kazao je Zukić.


Niz aktivnosti

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman u uvodnom obraćanju izjavio je kako se tokom cijelog septembra nizom aktivnosti obilježava dan kompanije.

Istakao je kako je ovo jedna od najvažnijh konferencija ove vrste u BiH, a prisjetio se i značaja kompanije u ratnom periodu, kao i značaju u periodu koji je uslijedio. 

Podsjetio je na brojne značajne projekte koje je BH Telecom realizirao u proteklih nekoliko godina u oblastima digitalne transformacije, sigurnosti, zaštite podataka, a planirano je i započeti gradnju Data centra BH Telecoma.

- Važna je saradnja između javnog i privatnog partnerstva. BH Telecom je lider je na telekomunikacijskom tržištu. Pravimo iskorake i vjerujem da se prepoznaje da kompanija postaje predvodnik jedne digitalne transformacije, nosilac izgradnje digitalnog, savremenog društva - kazao je Kahriman.

Kahriman je rekao kako je cilj postići zadovoljstvo korisnika, a najavio je i realizaciju novih platformi koje će doprinijeti digitalnoj transformaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.