RATNI ZLOČIN

Zijad Padalović iz Konjica osuđen na sedam i po godina zatvora

Pucao kroz prozor prema ratnim zarobljenicima

Kantonalni sud u Mostaru. Agencije

Piše: M.Sm.

15.9.2022

Zijad Padalović (57) iz Konjica je presudom Kantonalnog suda u Mostaru, a po optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina.

Iz Tužilaštva HNK su podsjetili da su 9.februara.2017. godine podigli optužnicu protiv Padalovića stavljajući mu na teret da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, na području općine Konjic, kao pripadnik vojne policije 45. Brdske brigade ARBiH, prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao i odredbe III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.


Više projektila

- Dana 14.9.1993 godine, u prijepodnevnim satima, u Buturović Polju, općina Konjic, znajući da se u kući “J. T.” nalaze zatvoreni ratni zarobljenici Hrvatskog vijeća odbrane koji su prethodno položili oružje i predali se Armiji R BiH, došao do prozora kuće i kroz prozor u unutrašnjost prostorije u kojoj su boravili zatvorenici, iz automatske puške ispalio više projektila u njihovom pravcu koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K., nakon čega su istog dana, teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici.Posljedicom teškog ranjavanja M. D. zadobio tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život, uslijed čega je kod istog nastupila smrt dana 15.9.1993. g., a kod Z. Š. teške tjelesne ozljede u vidu ustrijela desne podlaktice, loma desne sjedalne kosti, te ranu na vanjskoj strani desnog sjedalnog predjela, a kod I. K. tjelesne ozljede u predjelu butine, čime je počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz preuzetog KZ SFRJ-obrazložili su iz Tužilaštva HNK.


Uložili žalbu


Priliko donošenja odluke, sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci dovoljna, promatrajući sa aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinitelja, kao i na ostale da ne čine krivična djela.


Na donesenu presudu, dodali su,Kantonalno tužilaštvo je Vrhovnom sudu F BiH uložilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.