ODRŽAN SASTANAK

Brisel: EU i BiH nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama

Razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om

Održan sastanak u Briselu. MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH

S. S.

15.9.2022

Evropska unija pozitivno je ocjenila započete procese od strane Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porijekla, kao i ukupnu saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH u upravljanju migracijama

O ovim pitanjima danas su u Briselu sa zvaničnicima EU razgovarali predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Povratak ilegalnih migranata je prioritet

Tokom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vasilisom Maragosom (Vassilis Maragos) i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciskom Gazteluom (Francisco Gaztelu) razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj saradnji u ovoj oblasti.

Istaknuto je da povratci ilegalnih migranata ostaju prioritet BiH, ali i EU. Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije i većih grupa migranata.

Potrebno kadrovski ojačati Službu za poslove sa strancima

Istaknuto je da Službu za poslove sa strancima BiH treba dodatno kadrovski ojačati, a za organizaciju deportaciju većih grupa treba proširiti i kapacitete Imigracionog centra. Također, razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om.

Sastancima u Briselu prisustvovali su i predstavnici direkcija EK za unutrašnje poslove i humanitarnu pomoć.

Sa sastanka u Briselu. MINISTARSTVO SIGURNOSTI

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.