OŠTRA REAKCIJA

Institut Kanada: Zaharova potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje istine o genocidu u Srebrenici

Negatori genocida i rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno podržava presuđene ratne zločince, navode iz Instituta

Institut: Zaharova podržava ratnog zločinca. AGENCIJE

A. O.

16.9.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se povodom zahtjeva Ministarstva vanjskih poslova Rusije i njegovog portparola Marije Zaharove da osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić bude pušten na slobodu.

Kako navode, konačno je vrijeme je da se ruski agresivni pohod na istinu o genocidu u BiH i pravdu za žrtve tog zločina zaustavi.

- Podržavanjem jednog od nazloglasnijih presuđenih ratnih zločinaca 20. vijeka, Ratka Mladića, Zaharova još jednom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje istine o genocidu u Srebrenici i ponižavanje pravde za žrtve toga zločina. Negatori genocida i rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno podržava presuđene ratne zločince. Umjesto kontinuiranog podržavanja i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida u Srebrenici, Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka kako na Balkanu, tako i u svijetu.


U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog ruskog uplitanja u državu BiH, njeno opasno, anticivilizacijsko negiranja genocida i dehumanizirajuće glorifikovanje preuđenih ratnih zločinaca. Ako ste prije 30 godina dopustili agresiju na međunarodno priznatu članicu UN, Republiku BiH, nemojte sada dopustiti ništa manje opasno agresivno uplitanje Rusije na Balkan, posebno u BiH. Jer BiH je bila, jeste i bit će isto bitna, a možda i bitnija od Ukrajine, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.