GRAČANICA

Majka zlatnog mladića s Downovim sindromom pokrenula humanitarnu akciju: Moj Hasan zaslužuje stan

Najveća mu je želja da ima svoju sobu, kaže Edisa. Pitam odgovorne, zar se ovako odnose prema prvoj medalji koju je moj sin donio svom gradu

Hasan Sejdinović s majkom Edisom i odličjima. H. Čalić

Piše: H. Čalić

16.9.2022

Hasan Sejdinović, 20-godišnjak s Downovim sindromom, osvajač zlatne medalje u atletici na Specijalnoj olimpijadi 2019. godine u Abu Dabiju, kandidat je za Specijalnu olimpijadu naredne godine u Berlinu, a za to se sprema iz podstanarskog stana. Osim želje da u svoju domovinu donese još koje olimpijsko odličje, mladić sanja o svojoj sobi, stanu, jer deset godina s nezaposlenom majkom Edisom živi u unajmljenom.

Njegova majka sada je pokrenula humanitarnu akciju da se riješi Hasanovo stambeno pitanje.


U zakup

Nakon nezaboravnog dočeka s Olimpijade 2019. godine u rodnoj Gračanici te dobivene Zlatne značke za Dan grada, Zlatne plakete na izboru sportiste godine i brojnih nagrada u rodnom gradu i cijeloj BiH nadali su se da će im biti riješeno stambeno pitanje.

O tome se u dva navrata raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća, a s problemom su upoznati i ostali čelnici Gradske uprave u Gračanici. No, u ovom gradu ne postoje kriteriji po kojima se pojedincu, ma ko on bio, rješava stambeno pitanje, osim dodjelom stana u zakup na određeno i neodređeno vrijeme, odgovoreno je iz Gradske uprave.


Radost nakon osvajanja olimpijskog zlata u Abu Dabiju. H. Čalić

- Kao majka našeg olimpijca Hasana, koji je u Abu Dabiju svoju domovinu BiH, grad Gračanicu, neizmjerno obradovao, ogorčena sam na odnos moje lokalne zajednice, jer je trebalo vidjeti kako se stambeno pitanje zaslužnim sportistima riješilo u Travniku, Tuzli, Sarajevu, Bihaću. Pitam odgovorne, zar se ovako odnose prema prvoj olimpijskoj medalji koju je moj Hasan donio svom gradu - kazala je Edisa.


Dobri ljudi

Upitala je hoće li i 2023. godine na Specijalnu olimpijadu u Berlinu ponovo ići iz podstanarske sobe.

- Zato pokrećemo humanitarnu akciju za stambeno zbrinjavanje moga sina. Iskreno se nadam da će u našoj zemlji biti dobrih ljudi i da će Hasan s Downovim sindromom, olimpijac, dobiti ono što najviše želi, svoju sobicu, jer to zaslužuje - rekla je Edisa.

Molbe za pomoć pisala je na 20 adresa, od svih 13 načelnika i gradonačelnika Tuzlanskog kantona, Kantonalnoj i Federalnoj vladi i premijerima, udruženjima, ministrima…

- Ovo je vapaj majke sina s teškim oboljenjem, sina koji svojoj zemlji donosi olimpijska odličja, za kojeg se borim od rođenja, da se odazovete na molbu - poručila je Edisa.


Kako pomoći

Ukoliko želite pomoći Hasanu, možete to uraditi uplatom na žiroračun kod Raiffeisen banke br. 1613000110137929, poručila je njegova majka.

Devizni račun IBAN: BA391613000110137929 SWIFT: RZBABA2S.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.