AFERA SNIMAK

Nastavljeno suđenje Sarajliću: Danas svjedočio Tvrtković, opet spominjali Osmicu

Pitaju me šta ti je supruga završila, kazao je Tvrtković i dodao da su mu tražili da glasa za Fikreta Prevljaka, a da će mu oni zauzvrat zaposliti suprugu

Piše: A. O.

16.9.2022

Sarajlić, Delalić i Šehović napuštaju zgradu Općinskog suda nakon suđenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Općinskom sudu u Sarajevo danas je nastavljano suđenje protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, koji su optuženi u aferi "Snimak".

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Svjedočio je Velid Tvrtković, bivši delegat za izbornu skupštinu SDA, s kojim su optuženi dogovorili sastanak. 

On je rekao da su Sarajlić, Delalić i Šehović pogurali ljude u zaposlenju. Tokom vožnje su spominjali i Osmicu (op.a. Osman Mehmedagić, direktor OSA-e).

- Pitaju me šta ti je supruga završila - kazao je Tvrtković i dodao da su mu tražili da glasa za Fikreta Prevljaka, a da će mu oni zauzvrat zaposliti suprugu.

- Asim i drugi govorili su da slikam listić. Spominjali su da se ne treba sikirati koliko će glasova biti za Prevljaka, a koliko za Semira Efendića. U vozilu se spominjalo završavanje funkcija gradonačelniku i drugima. Spominjali su Osmicu da ih je pogurao. Imali su sistem - tvrdi Tvrtković.

On je dodao da su za Abdulaha Skaku "završili" ruke da postane gradonačelnik Sarajeva.

Svjedok je razgovor snimao telefonom audiozapisom. Istakao je više puta da je bio uplašen tokom vožnje u automobilu. Nakon susreta njihovog, razišli su se i otišli svako svojoj kući. Nakon toga on je supruzi ispričao sve.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 23.09. u 9:30 sati. Tužiteljica je za naredni nastavak predložila Mladena Stupara, šefa odsjeka za forenziku kao svjedoka. Također je predložila slušanje audiosnimka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.