POREZNA UPRAVA FBIH

U 293 kontrole na području Federacije BiH zatečeno 66 radnika na crno

Također, zapečaćeno je 39 objekata, a u 136 slučajeva izdati su prekršajni nalozi

U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika. ILUSTRACIJA

A. O.

16.9.2022

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer, na širem području Federacije BiH izvršili 293 inspekcijske kontrole takozvane akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika, 78 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 4 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 7 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.


Utvrđene nepravilnosti

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja.

Također, zapečaćeno je 39 objekata, a u 136 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 355.450,00 KM.


Aktivnosti inspekcijskog nadzora

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH podsjeća građane da od 2016. godine mogu on-line putem internet portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba da provjere da li su prijavljeni u Jedinstveni sistem po osnovu radnog odnosa i da li im poslodavci uplaćuju obavezne doprinose za penzijsko - invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.