OŠTRA REAKCIJA

Tobi Vogel: Kristijan Šmit je potpuno nekvalificiran za posao visokog predstavnika

On zakazuje skup u Njemačkoj o Bosni dijeleći scenu sa sumnjivim akademicima i ultranacionalistima, komentirao je i Mujanović

Tobi Vogel, Kristijan Šmit. Avaz

Piše: E. Ma.

17.9.2022

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) potpuno je nekvalificiran za posao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i samo to dokazuje, napisao je na Twitteru Tobi Vogel (Toby), politički analitičar iz Brisela.

On je na ovaj način reagirao nakon najave okruglog stola koji organizira Njemačko društvo za vanjsku politiku i mladi te organizacije pod nazivom "BiH: Izgledi nakon izbora“.


Izabrana trauma

Osim Šmita, učestvovat će i Marie-Janine Čalić, profesorica historije na Univerzitetu "Ludwig Maximilian" u Minhenu.

U septembru 2021. godine na jednom skupu u Njemačkoj Čalić je govorila i o Srebrenici.

- Nacionalistički orijentirani Bošnjaci su od Srebrenice napravili "izabranu traumu". Srebrenica takvima do danas služi kao argument da 'kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima - kazala je.


Video njegovog obraćanja obrisan

Također je govorila i o nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje genocida, te se zapitala kako će Šmit provesti taj zakon.

Na istom skupu učestvovao je i Šmit, a video njegovog obraćanja je obrisan.

Na Twitteru se povodom ove konferencije oglasio i politolog Jasmin Mujanović.


Jasmin Mujanović. Avaz

- Šmit odbija da se obrati bosanskohercegovačkoj javnosti čak i dok prijeti pro-segregacijskim promjenama Izbornog zakona zemlje on zakazuje skup u Njemačkoj o Bosni dijeleći scenu sa sumnjivim akademicima i ultranacionalistima. Hajde da razgovaramo - naveo je Mujanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.