OBJAVLJENI SNIMCI

Putin pokrenuo velike vojne vježbe u blizini američke obale: Nuklearne podmornice, 30 ratnih brodova, projektili...

To dolazi u trenutku kada je Rusija upozorila SAD da će biti uvučena u rat ako nastavi naoružavati Ukrajinu projektilima dugog dometa

Vojna vježba kod Aljaske. Screenshot

Piše: E. Ma.

17.9.2022

Rusija je izvele masivne ratne igre u blizini obale Sjedinjenih Američkih Država u kojima su bile uključene nuklearne podmornice, javlja The Sun koji je objavio i video snimke.

Snimljeno je ispaljivanje projektila u vježbama u blizini američke države Aljaske.

Strateški pomorski prolaz

Oko 30 ratnih brodova sudjelovalo je u vježbama u Barentsovom i Laptevskom moru, području gdje je Rusija stacionirala značajna vojna sredstva.

Projektili Granit i Oniks ispaljeni su sa Sjevernog morskog puta, strateškog pomorskog prolaza koji povezuje Ebropu i Pacifik.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su projektili pogodili složenu morsku metu, oponašajući odjel ratnih brodova lažnog neprijatelja, na udaljenosti većoj od četiri stotine kilometara.


Otvorio vojne baze

Putin je ponovno otvorio vojne baze u stilu Bondovog zlikovca duboko unutar Arktičkog kruga kako bi ojačao svoju kontrolu nad resursima bogate zamrznute pustoši.

To dolazi u trenutku kada je Rusija upozorila SAD da će biti uvučena u rat ako nastavi naoružavati Ukrajinu projektilima dugog dometa.

Najnovije vježbe dolaze nakon što su Rusija i Kina ranije ovog mjeseca pokrenule vojne vježbe sa 50.000 vojnika, 60 ratnih brodova i 140 aviona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.