NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

Mljekari kažu da nema potrebe za zabranom izvoza iz BiH: Mlijeka će biti, a cijene će rasti

Nema svrhe da gubimo tradicionalno dobre kupce u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Proizvodi se ista količina mlijeka kao i ranije. Agencije

Piše: A. Kukić

20.9.2022

Pojedini trgovci iz entiteta Republika Srpska predložili su nadležnima u BiH da, prema uzoru na Srbiju, zabrane izvoz mlijeka. Taj zahtjev izazvao je strah među građanima zbog moguće nestašice mlijeka.

Ipak, razloga za paniku nema. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara u RS, kazao je da se u ovom entitetu proizvodi oko pet posto manje mlijeka, što je zanemariva količina.


Usorac: Ne može sve ići preko proizvođača. Agencije

- Proizvodimo istu količinu mlijeka koju smo i proizvodili, prema tome, nema svrhe da gubimo tradicionalno dobre kupce u Crnoj Goru, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji - kaže Usorac za „Avaz“.

Istog mišljenja je i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da nema nikakve potrebe za dizanjem panike i zabranom izvoza, makar ne trenutno. Problem bi se, objašnjava nam, mogao pojaviti krajem zime i početkom proljeća, kada će na naplatu doći posljedice suše.

Osim toga, globalni rast cijena nezaustavljivo povećava i troškove proizvodnje, zbog čega se očekuju i nova poskupljenja mlijeka.


Bićo: Straha nema. Agencije

- Naše tržište je stabilno jer mi možemo proizvesti dovoljne količine mlijeka. Straha nema što se tiče proizvodnje, eh sad, što se tiče cijena... Proizvođač ni u kojem slučaju ne može diktirati cijene na tržištu, kod njih je standardna cijena i ona se desetak feninga podigla i oni su tu, što bi naš narod rekao, donji. Cijene diktira neko drugi u marketima - navodi Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.