POŠTENI IZBORI

Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom" za "Avaz": Ključni su birački odbori

Predložili smo da u svakom kantonalnom tužilaštvu bude određen dežurni tužilac

Šehić: Jasne poruke Šmita. Agencije

Piše: Al. Bajramović

20.9.2022

Poruke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da će izborne prevare biti oštro kažnjene, uz izmjene Izbornog zakona koje je ranije donio, djeluju preventivno, pa je ovo početak vraćanja povjerenja u integritet izbornog procesa u BiH.


Plaćaju glasove

Ovo je za „Avaz“ izjavio predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ i bivši predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vehid Šehić.

On podsjeća da su izmjenama zakona predviđene visoke novčane kazne za one koji ne poštuju zakon i odluke CIK-a, koje u slučaju političkih subjekata iznose i do 30.000 KM.

- Već se čuje u javnosti da je vrijednost glasa od 100 do 200 KM, ovisno o kojem dijelu BiH se govori, pa je sigurno da će ovo upozorenje visokog predstavnika imati efekta. Visoke novčane kazne u svim segmentima društva djeluju pozitivno, od saobraćaja do izbornog procesa - ističe Šehić.

Šmit je poručio i da izborne prevare i prisile nisu samo krivična djela već se mogu smatrati i antidejtonskim djelovanjem. Šehić potvrđuje da visoki predstavnik ima bonska ovlaštenja da sankcionira odgovorne, ali da je ključna uloga domaćih institucija, jer ne možemo čekati da sve uradi Šmit.

- To opet rade stranke koje krše Izborni zakon i vrlo je dobro što su sankcije predviđene i za njih. U nekim općinama je problem formirati odbore jer stranke nisu dostavile prijedloge kandidata. To ukazuje na to da su mnogi članovi biračkih odbora odbili da to rade, možda iz straha od većih kazni. U narednom periodu treba razmišljati kako popunjavati biračke odbore. Imamo iskustva zemalja u kojima ih čine uposlenici javne uprave, pa im to stoji u opisu radnog mjesta - dodaje Šehić.


Krše zakon

Odluku Tužilaštva BiH, koje će na dan izbora odrediti dežurne tužioce u regionalnim centrima SIPA-e, Šehić smatra dobrom jer je veoma bitno što prije reagirati i sankcionirati one koji krše Izborni zakon.

- Koalicija „Pod lupom“ je predložila da u svakom kantonalnom i okružnom tužilaštvu bude određen dežurni tužilac koji treba biti u prostorijama policijskih uprava, gdje se formiraju operativni izborni štabovi. Neke radnje pripadnici policije ne mogu poduzimati bez saglasnosti tužioca, tako da bi time učinili postupak efikasnijim. Odluka Tužilaštva BiH je vrlo dobra, ali to treba spustiti na niže nivoe, jer je teško s četiri mjesta kontrolirati čitav izborni proces - ističe Šehić.

Prvi korak

Napore visokog predstavnika i domaćih institucija da se unaprijedi izborni proces Šehić smatra prvim korakom.

- Sada je potrebno uvesti nove tehnologije, elektronsku identifikaciju, skenere, kako bi se smanjio utjecaj ljudskog faktora na rezultate izbora. Ovo je početak nečeg pozitivnog što bi trebalo donijeti rezultate u budućnosti - kaže Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.