SAVLADALE GA EMOCIJE

Video / Izetbegović zaplakao: Bio sam spreman rizikovati za oca i poginuti za Sarajevo

Kada je Sarajevo bilo razarano, bila je ideja da se izmjesti moj otac, Generalštab i svi ostali iz Sarajeva jer ne mogu da komuniciraju i da se ode u Zenicu, kazao je

S. S.

20.9.2022

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na skupovima SDA govori o planovima ukoliko se nađe u Predsjedništvu BiH, ali često se prisjeti i nekih događaja iz prošlosti.

Prilikom druženja sa mladim pričao je i o ratu, a tom prilikom su ga savladale emocije, a na kraju je pustio i suzu.

"Potrudio sam se da budem nezamjenjiv"

Upitan je kako mu je bilo izdržavati porodicu kada je rahmetli Alija Izetbegović uhapšen.

- Bilo je jako teško. Majka je ostala u svom stanu i sa svojom penzijom tako da sam se ja ustvari brinuo samo o svojoj maloj porodici, supruga i dijete. Sebija je studirala tada, ali je to bilo jako teško. Hvala Bogu da sam imao posao, jer da nisam imao posao vjerovatno ga ne bi ni dobio u onom vremenu, jer oni su jednostavno proskribovali familiju čitavu. Bile su to male plaće. Onda sam se ja potrudio u toj firmi gdje sam radio da budem nezamjenjiv - poručio je Izetbegović. 

Kaže da je brzo savladao posao i sa 27 godina je bio glavni inžinjer na hotelu u Zenit u Neumu.

- Za oca sam se uporno borio. Povezivao sam te konce emigracije, PEN-a, Amnesty International, nnekih tamo bundžija koji su udarali na režim u Sloveniji. Objavio sam u tadašnjoj Mladini jedan članak o tome, pa sam nervirao "udbaše". Onda sam išao u Beograd, povezivao se, pa sa Zulfikarpašićem. Na kraju je taj Munja Alibabić otišao mom ocu i kazao "Čuješ, ti ćeš izaći iz ovog zatvora, ali će ti sin ući u zatvor. Reci mu da to više ne radi".

"Sam sebe sam iznenadio"

Kaže da je nastavio to raditi te dodao je po prirodi oprezan čovjek i da to nekad ljude nervira što nije žešći. 

- Sam sam sebe iznenadio sa time koliko sam bio spreman rizikovati za oca i koliko sam bio spreman poginuti za Sarajevo. Kada je Sarajevo bilo razarano, bila je ideja da se izmjesti moj otac, Generalštab i svi ostali  iz Sarajeva jer ne mogu da komuniciraju, nego da se ode u Zenicu. I skoro su ga bili nagovorili na tu stvar. Ja sam tad bio odlučio da ostanem - rekao je i tada su ga emocije savladale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.