DOM NARODA

Bosić predao potpise delegata za održavanje vanredne sjednice o ukidanju akciza

Zahtjev za hitnu sjednicu su u skladu sa poslovnikom Doma potpisala petorica delegata i to: Mladen Bosić, Munib Jusufović (SBB), Denis Bećirović (SDP), Zlatko Miletić i Asim Sarajlić (SDA)

Mladen Bosić: Predložene dvije tačke dnevnog reda. ARMIN DURGUT / PIXSELL

S. S.

20.9.2022

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) danas je predao zahtjev predsjedavajućem kolegija Doma naroda Nikoli Špiriću za zakazivanje hitne sjednice na kojoj treba da se usvoji usaglašeni tekst zakona kojim bi se ukinule akcize na gorivo i PDV-a na životne namirnice.

Bosić je izjavio da je predložio dvije tačke dnevnog reda, koje se odnose na finalnu proceduru usvajanja zakona o pomoći građanima i privredi u vrijeme krize promjenom stope PDV-a i ukidanjem akciza na gorivo.

Ima rok od tri dana

Zakoni se od marta mjeseca nalaze u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zahtjev za hitnu sjednicu su u skladu sa poslovnikom Doma potpisala petorica delegata i to: Mladen Bosić, Munib Jusufović (SBB), Denis Bećirović (SDP), Zlatko Miletić i Asim Sarajlić (SDA).

Prema poslovniku predsjedavajući Doma je dužan da zakaže hitnu sjednicu u roku od tri dana.

Blokade SNSD-a

Bosić je naglasio da je do sada SNSD raznim opstrukcijama onemogućavao donošenje ovih zakona, ali zbog pritiska javnosti nije smio ni da ih otvoreno odbaci.

On smatra da je dužnost ovog saziva Parlamentarne skupštine BiH da zavši do kraja procedure ova dva zakona, jer u suprotnom oni neće moći biti usvojeni do fomiranja novog saziva oba doma Parlamenta, što se najranije može očekivati početkom sljedeće godine.

Podsjećamo, ranije je u toku je u ime Predstavničkog doma poslanik Saša Magazinović predao zahtjev za održavanje sjednice tog doma sa istim povodom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.