UTVRDILI VJEŠTACI

Džaba se pravio lud: Tužilac Božo Mihajlović sposoban pratiti suđenje

Stekli smo uvid da optuženi boluje od teške depresije. Depresije koja je počela nakon stresnih događaja - kazao je vještak Kučukalić

Mihajlović: Izbjegavao suđenja mjesecima. Avaz

Piše: M. Aš.

21.9.2022

Tužilac Božo Mihajlović, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, sposoban je učestvovati u postupku, zaključio je tim vještaka medicinske struke, koji su vještačenje optuženog obavili prema naredbi Suda u okviru obnovljenog suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu.


Boluje od teške depresije

Abdulah Kučukalić, vještak sudske medicine, pojasnio je da su u proteklom periodu obavljena dva medicinska vještačenja optuženog. Nakon prvog vještačenja, obavljenog u februaru 2022. godine, utvrđeno je da Mihajlović boluje od teške depresije, te da su kod njega konstatovane suicidalne nakane, zbog čega je u jednom trenutku bila predložena i njegova hospitalizacija.

Konstatovano je i da se optuženi liječi redovno od 2016. godine zbog bolesti srca, dijabetesa, hronične opstruktivne plućne bolesti i drugih oboljenja.

- Stekli smo uvid da optuženi boluje od teške depresije. Depresije koja je počela nakon stresnih događaja - kazao je vještak Kučukalić.

Drugo vještačenje obavljeno je u julu ove godine, a u okviru njega tim vještaka je konstatovao da su simptomi depresije optuženog dosta dobro sanirani uz terapiju, te da je on sada sposoban učestvovati u postupku.

- Znači, s obzirom na ovakvo stanje i nalaz tima kardiologa, mi smo se opredijelili da optuženi može učestvovati u sudskom postupku, uz aktivno angažovanje svog advokata - dodao je Kučukalić.


Klinički psiholog

Ovom nalazu se u cijelosti pridružio i Hamza Žujo, drugi član tima vještaka, dodavši kako optuženi ima teška oboljenja i probleme s disanjem, zbog čega savjetuju pravljenje pauza u toku postupka, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog.

Treći član tima vještaka Nermina Bajramagić, klinički psiholog, nije prisustvovala današnjem suđenju zbog, kako su pojasnile njene kolege, zdravstvenih razloga.

Podsjećamo, tužilac Mihajlović mjesecima je izbjegavao sudska ročišta, navodeći da nije sposoban pratiti suđenje. On je optužen za nesavjestan rad u službi jer je iz predmeta koje je dužio kao državni tužilac nestalo čak 225.000 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.