VAŠINGTON

Analitičar Adnan Hadrović za "Avaz": Rusija vuče svijet u ponor!

Uvjeren je da je NATO definitivno posvećen očuvanju mira, bez obzira na prijetnje Putina

Hadrović: Rusi bježe da se spase. Agencije

Piše: Al. Bajramović

23.9.2022

Uprkos stalnim dilemama hoće li se Rusija, posredstvom svojih “igrača” u regionu, u određenoj fazi agresije na Ukrajinu odlučiti na daljnju destabilizaciju država Balkana, bivši bh. diplomata i savjetnik za globalnu sigurnost Instituta za razvojni utjecaj u Vašingtonu Adnan Hadrović uvjeren je da je NATO definitivno posvećen očuvanju mira.

Vojna pomoć

Dokaze takve odlučnosti, dodaje, vidjeli smo tokom posjete ambasadorice SAD pri NATO-u Džulijan Smit (Julianne Smith) Sarajevu, ali i kroz izdvajanje sredstava za vojnu pomoć našoj zemlji te usvajanje zakona o potvrđivanju Dejtonskog sporazuma kroz sankcije u Kongresu SAD.

- Jasan signal je i velika vježba “Kombinirani napor 22” na Manjači, koja predstavlja vrhunac četverogodišnje obuke pripadnika Oružanih snaga BiH. Na ovaj način bit će potvrđena spremnost naših snaga za saradnju s partnerskim zemljama u okviru NATO-a - kaže Adnan Hadrović.

Otvoreni rat

Komentirajući novu fazu rata na istoku Evrope i odluku predsjednika Rusije Vladimira Putina da mobilizira dodatnih 300.000 vojnika, Hadrović kaže da je plan agresora jasan.

- Pokušavajući da se spasi od gubitka rata, koji je sama inicirala agresijom na Ukrajinu, Rusija vuče svijet u ponor najavljujući i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Do kraja septembra ove godine ukrajinske oblasti Lugansk i Donjeck će na referendumu izglasati pripajanje Rusiji. Putin je proglasio ograničenu mobilizaciju kako bi vojnike uputio u ove oblasti, čime karakter rata iz tzv. specijalne vojne operacije mijenja u otvoreni rat - smatra Hadrović.

Bježe od rata

Nakon proglašenja mobilizacije avionske karte za letove iz Moskve su razgrabljene, a pojedini mediji javljaju o velikim kolonama vozila i gužvama na granicama te protestima protiv rata u Rusiji.

- Bijeg od rata Putin pokušava spriječiti zabranom izlaska punoljetnih muškaraca iz države, čime se stvaraju uvjeti za, nadati se, revoluciju unutar same Rusije. To bi bio i najbolji završetak ove nesreće koja prijeti da preraste u svjetski rat - ističe Hadrović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.