OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Nastavljeno suđenje Sarajliću: Odbrana tvrdi da postoje propusti u prikupljanju dokaza

Sutkinja je prekinula tužiteljicino izlaganje upozorivši Sarajlića da na ročištu ne koristi mobitel i da ne čita poruke jer je to jako nekulturno

Sa ranijeg suđenja. AVAZ

S. S./ Raport

23.9.2022

U Općinskom sudu u Sarajevu pred sutkinjom Amelom Skrobo-Kadrić u nastavku dokaznog postupka koji se zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi vodi protiv Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda PSBiH, te Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, tužiteljica Lejla Kurtanović uložila je prvi set materijalnih dokaza.

Sarajlić čitao poruke u sudnici

Radi se o izvještajima koji su sačinili kriminalistički inspektori MUP-a Kantona Sarajevo, među kojima je bila i naredba o oduzimanju USB sticka i mobitela Huawei koje je koristio Velid Tvrtković.

Sutkinja je potom prekinula tužiteljicino izlaganje upozorivši Sarajlića da na ročištu ne koristi mobitel i da ne čita poruke jer je to jako nekulturno.

Inače, na prošlom ročištu je svjedočio Tvrtković te je pojasnio kako si optuženi vršili pritisak na njega da bi na unutarstranačkim izborima glasao za Fikreta Prevljaka.

Prigovori zakonitosti i relevantnosti

Nermin Mulalić, advokat optuženog Sarajlića, uložio je prigovore zakonitosti i relevantnosti tužiteljicinih dokaza.

Mulalić je ukazao na propust tužilaštva, “jer nije proveden postupak otvaranja dokaza koji je obavezan i strogo je propisan Zakonom o krivičnom postupku”.

Tužiteljica je na prigovor odgovorila da se u ovom slučaju radi o izuzetku, ali se nije mogla sjetiti po kojem članu ZKP FBiH.

Mulaliću je bilo dovoljno priznanje Tužilaštva da nije bilo postupka otvaranja dokaza koje je mandatorno.

Osvrnuo se i na snimak koji je prema njegovom stavu sačinjen nezakonito, te da svi dokazi koji iz njega slijede ne mogu biti zakoniti.

Prigovore je uložio i Delalićev advokat Kadrija Kolić koji je ustvrdio da su svjedoci Semir Efendić i Velid Tvrtković lagali u svojim iskazima pred sudom.

Teorija odbrane o prisluškivanju

On je također ustvrdio da snimak nije sačinjen preko mobitela, već je Tvrtković imao prislušni uređaj instaliran u jaknu koju je nosio.

Sutkinja ga je pitala da li će uložiti dokaze vezane za tu tvrdnju a Kolić je rekao da će čekati tužiteljica da završi svoj dokazni postupak pa će o tome odlučiti.

Poentu o postupku otvaranja dokaza u potpunosti je razjasnila advokatica Nina Karačić koja zastupa optuženog Šehovića.

Naime, ona se pozvala na sudsku praksu, a radi se o predmetu koji se vodio protiv Amira Zukića, bivšeg visokopozicioniranog člana SDA.

Kako je navela Karačić, Sud nije uzeo kao dokaz materijal iz Zukićevog mobitela jer nije proveden postupak otvaranja dokaza.

U tom predmetu je Zukić osuđen na tri godine zatvora, a Sarajlić je oslobođen zbog nedostatka dokaza, zaista simptomatično da se prave dva ista propusta u dva jako slična sudska procesa, piše Raport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.