LIDER SDP-A

Nikšić za hrvatski "Nacional": Čović je asistent Dodiku i Putinu u rušenju BiH

Agresiju na Ukrajinu predsjednik HDZ-a BiH naziva "oružanim sukobom" izbjegavajući pojam agresije

Nermin Nikšić. Agencije

Piše: A. K. / Nacional

24.9.2022

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić dao je intervju utjecajnom zagrebačkom sedmičniku "Nacional" u kojem je govorio o izborima u BiH, ali i Miloradu Dodiku te Draganu Čoviću.

Nikšić je u ovom intervjuu otvoreno kazao da gorivo za separatizam Dodika ne daje samo Rusija, nego čak i HDZ BiH.

Nacional je objavio dio intervjua, a kako se navodi predsjednik SDP-a BiH analizirao je stanje u BiH uoči Općih parlamentarnih izbora 2. oktobra.


Gorivo separatizma

Ovaj utjecajni list podsjeća da je Nikšić u ratu je bio pripadnik Armije BiH. Od 2000. godine do danas zastupnik je Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 2011. postao je premijer Federacije BiH, a tri godine kasnije predsjednik SDP-a BiH, potvrdivši položaj predsjednika stranke u dvama uzastopnim stranačkim izbornim ciklusima.

Nikšić je govorio, između ostalog, i o politici Milorada Dodika.

- Dodikova politika nije uvijek bila ovako radikalna, ali u posljednje vrijeme jest, nažalost, i pobjeđivala je. Možda pobijedi i na ovim izborima u dijelu Bosne i Hercegovine, ali zato doživljava težak poraz u Ukrajini. Ne pravim tu poveznicu slučajno. Gorivo Dodikova separatizma je podrška Rusije, koja potiče destabilizaciju i stvaranje neuralgičnih tačaka u Evropi, odnosno parasistama po uzoru na Abhaziju, Krim ili Južnu Osetiju. To pokušavaju u saradnji sa Srbijom preko Dodika učiniti u Bosni i Hercegovini -  ocijenio je Nikšić, 


Ne kalkuliramo

Dodao je kako to nažalost, čine uz svesrdnu asistenciju HDZ-a BiH koji je u državnom parlamentu, s Dodikom, prvo glasao protiv zakona o zabrani negiranja genocida, a onda blokirao usvajanje rezolucije koju je predložio SDP o osudi ruske agresije na Ukrajinu.

Čak je i premijer Plenković, podsjeća Nikšić, našao opravdanje za takvo glasanje jer se radilo o prijedlogu SDP-a.

- To vam je razlika između nas i njih. Mi ne kalkuliramo i ne politiziramo kada mislimo da je nešto ispravno, podržat ćemo bez obzira na to od koga prijedlog dolazi. Agresiju na Ukrajinu predsjednik HDZ-a BiH naziva ‘oružanim sukobom’ izbjegavajući pojam agresije. HDZ u Bosni i Hercegovini također promiče koncept formiranja parainstitucija, što odgovara ruskim principima destabiliziranja prilika u srcu Evrope - tvrdi Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.