ANALIZA

Ćerimagić: Bećirović na papiru ima podršku za ulazak u Predsjedništvo BiH

Iako je došlo do serije raskola u obje stranke, one nisu samo čuvale svoje biračko tijelo, već su i povećale podršku, kazao je

Adi Ćerimagić smatra da je teško procijeniti ko ima veće šanse. SCREENSHOT

Avaz.ba

25.9.2022

Denis Bećirović na papiru ima potrebnu podršku za ulazak u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ali, kako glasovi idu u nove anti-SDA/SDP partije, glasači su skloni promjene mišljenja i iznenađenjima. Tako da pobjeda Bakira Izetbegovića ne može biti isključena, a neki su ubijeđeni da je izvjesna, napisao je Adnan Adi Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).

Analizirajući distribuciju glasova kroz dva kandidata za sljedećeg člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda on je najprije naveo da su oba kandidata već bili u utrkama za ovu poziciju, ali se nikada nisu do sada direktno sučelili.

U dvije utrke Izetbegović je pobijedio. U jednoj, prije četiri godine, Bećirović je izgubio. Socijaldemokratska partija BiH koja ga je nominirala i danas tvrdi da je - pokraden. 

Broj glasova u prethodna tri ciklusa. SCREENSHOT

Ćerimagić je analizirao i raspodjelu glasova birača SDA-u i SDP-u od 2006. do 2018. godine.

Iako je došlo do serije raskola u obje stranke, one nisu samo čuvale svoje biračko tijelo, već su i povećale podršku.

Broj glasova. SCREENSHOT

- Od 2006. do 2018. godine iz SDA je nastalo pet stranaka i sve su se borile za mjesta na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou vlasti. Željko Komšić je, nakon što je napustio SDP 2013. godine, formirao DF. Na sve to, Radončićev SBB i Naša stranka formirani su nakon 2006. godine - piše on dalje. 

Stranke i godine osnivanja. SCREENSHOT

Potom je analiziran učinak osam stranaka na općim izborima 2018. godine.

Sve su one dobile ukupno 949.000 glasova i 124 mandata u parlamentima na nivou države, entiteta FBiH i kantona.

- Odakle su ovi mandati došli, ako nisu uzeti SDA-u i SDP-u - pita se Ćermagić. 

Broj mandata 2018. godine. SCREENSHOT

Dio odgovora, po njemu, dolazi iz činjenice da se povećao ukupni broj birača. Njih je 2018., u odnosu na 2006. godinu bilo više za 430.000.

- 12 od 124 poslanička mjesta u parlamentima izgubile su SDA i SDP u tom periodu. Ali, odakle dolazi ostatak glasova i mandata - upitao je dalje Ćerimagić. 

SDA i SDP kroz godine. SCREENSHOT

On podsjeća na debakle nekih od nekada manje ili vide jakih partija.

- Četiri stranke su od 2006. do 2018. godine ukupno izgubile skoro 700.000 glasova i 118 mandata u parlamentu. Stranka za BiH Harisa Silajdžića izgubila je čak 500.000 glasova. Sa 90 mandata u parlamentu 2006. pala je na 5. 2018. godine. Slična sudbina zadesila je Bosanskohercegovačku patriotsku stranku Sefera Halilovića i Narodnu stranku Radom za boljitak Jerka Ivankovića.

Stranke po broju izgubljenih mandata. SCREENSHOT

Ćerimagić je potom zbrojio glasove na koje bi mogao računati Bećirović i potencijalno Izetbegovićeve:

- Dok Izetbegović može računati samo na biračko tijelo SDA, Bećirović je uspio dobiti podršku 11 stranaka. One su - zajedno - 2018. godine u utrci za Federalni parlament osvojile više od 400.000 glasova. Hoće li on biti u stanju sačuvati ih - pita se viši analitičar ESI-a. 

Koja stranka koga podržava. SCREENSHOT

Mnogi stranci, ali i domaći, žele ili se nadaju da će Bećirović pobijediti. Oni smatraju da bi njegova pobjeda vodila prema stvaranju vlade bez SDA (prenošenje iskustva iz Sarajevskog kantona na druge razine) i/ili označiti kraj ere vladavine Izetbegovića (množina) - kaže Ćerimagić.

Ali, sa drugi strane također tvrdi i da:

- Mnogi stranci, kao i domaće želje ili se nadaju da će Izetbegović pobijediti. Oni ga smatraju političarem koji bi bio u stanju napraviti poziciju koja bi bila temelj za reforme (izborne, ekonomske...), ali i biti više naklonjen postizanju teških kompromisa - smatra Ćerimagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.