RADI SE PUNOM PAROM

Nakon pritiska na izvođače radovi ubrzani: Do kraja oktobra spajanje najvišeg stuba na mostu Počitelj

Ocijenili da bi raskid ugovora i obnova postupka iziskivali dodatna finansijska sredstva, kaže Voloder

Most Počitelj: Najviši na Koridoru 5C. Agencije

Piše: M. Sm.

28.9.2022

Iako se običnom posmatraču, vjerovatno, čini da radovi na mostu Počitelj, koji je označen kao najviši na Koridoru 5C, stoje u mjestu, ipak se radi punom parom.

Tako će do kraja narednog mjeseca, kako nam je rečeno, gigantski stub S2 od 97 metara i koji je najviši na mostu biti spojen sa S3, kako je označen u projektu, a čija je visina 92 metra.

Podsjetimo, u junu su spojeni S3 i metar niži S4, a u proteklih nešto više od mjesec, koliko je prošlo od naše posljednje posjete gradilištu, na S2 je izvedeno ukupno 11 segmenata rasponske konstrukcije.

Istovremeno, ubrzano traju radovi na stubu S5, visine 88 metara, kako bi u narednom periodu uslijedilo spajanje sa susjednim stubom, odnosno S4.


Također, na gradilištu saznajemo da i radovi na S1, visine 91 metra, idu planiranom dinamikom, a on će u konačnici biti uvezan s upornjakom mosta.

Podsjetimo, radovi na mostu Počitelj, odnosno LOT-u 2 dionice Počitelj – Zvirovići, autoceste na Koridoru 5C, prilično kasne. Međutim, izvođači, azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd” su se uozbiljili nakon upozorenja iz JP „Autoceste FBiH“, čija je Uprava razmišljala i o raskidu ugovora.

- Ipak, procijenili smo da bi vrijeme izgradnje bilo duže, kao i da bi raskid ugovora i obnova postupka iziskivali dodatna finansijska sredstva. No, i dalje ćemo vršiti pritisak na izvođače - kazao nam je nedavno Elmedin Voloder, direktor „Autocesta FBiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.