ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Rudari Federacije BiH održali štrajk upozorenja

Suština kolektivnog ugovora je povećanje plaća za 11 posto, ali i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM

A. O.

26.9.2022

Sa održanog štrajka upozorenja - Avaz
Sa održanog štrajka upozorenja - Avaz
Sa održanog štrajka upozorenja - Avaz
Sa održanog štrajka upozorenja - Avaz
Sa održanog štrajka upozorenja - Avaz
+5

Rudari širom Federacije Bosne i Hercegovine jutros su organizirali štrajk upozorenja koji je trajao od 7 do 8 sati. Kako je i bilo najavljenoj, u svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

Ono što Sindikat traži i posljednje upozorenje koje je poslao svojim pregovaračima jeste da žele da se do petka, odnosno kraja ovog mjeseca potpiše novi kolektivni ugovor čija bi primjena krenula od 1. januara naredne godine.

Suština kolektivnog ugovora je povećanje plaća za 11 posto, ali i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. 

Štrajk je podrazumijevao jednosatnu obustavu proizvodnje, a na takav način rudari su podsjetili Vladu FBiH, resorno federalno ministarstvo i Elektroprivredu BiH da još uvijek nisu ispunili obećano, a to je krajnje usaglašavanje detalja kolektivnog ugovora. To, kako navode iz sindikata rudara, prema obećanju nadležnih iz maja.

Štrajk upozorenja rudari smatraju preventivnom mjerom, a kako su naveli, proizvodni proces jutros u prevelikoj mjeri nije trpio. Također, podsjetili su i na teško stanje u rudnicima te nemogućnost povećanja proizvodnje, iako je to prijeko potrebno, shodno zahtjevima tržišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.