SARAJEVO

Čavara se sastao sa potpredsjednicima FBiH: Razgovarano o imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH

Tokom sastanka je zaključeno kako je nužno da svi sudionici ovog procesa ispune svoje ustavne nadležnosti i obaveze

Dunović, Čavara i Mahmutbegović. Ured Predsjednika FBiH

A. O.

26.9.2022

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je danas sastanak u Sarajevu s potpredsjednicima Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem na temu imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

U tom smislu, razgovarano je o aktualnim pitanjima važnim za funkcioniranje Ustavnog suda Federacije BiH, prvenstveno o procesu imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, s ciljem razmatranja ključnih pitanja i iznalaženja djelotvornih rješenja koja su u interesu konstitutivnih naroda i građana u Federaciji BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako je 24. avgusta ove godine, sukladno Ustavu Federacije BiH, donio Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te da je odluku dostavio dopredsjednicima Federacije BiH da, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, daju suglasnost kako bi se procedura imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH mogla nastaviti, odnosno kako bi Odluka o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH mogla biti dostavljena Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, čijom potvrdom Odluka stupa na snagu.

Tokom sastanka je zaključeno kako je nužno da svi sudionici ovog procesa ispune svoje ustavne nadležnosti i obaveze, kako bi Ustavni sud Federacije BiH mogao raditi u punom kapacitetu i kako bi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa moglo funkcionirati i donositi odluke, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.