CRNA LISTA SAD

Evo zašto je sankcionisana Kajmaković: Sarađivala sa kriminalcima, blokirala istrage

Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist

H. J. I.

26.9.2022

Diana Kajmaković. Arhiva

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) danas je Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu Tužilaštva BIH, na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 stavio na crnu listu. 

U obrazloženju sankcija, iz OFAC-a navode da je Kajmaković drsko korumpirana državna tužiteljica koja je povezana sa kriminalnim organizacijama. 


- U sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama.


Kajmaković je danas sankcionisana po E.O. 14033 zato što je odgovorna ili saučesnik, ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu. Kajmaković je dodatno sankcionisana prema E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj - naveli su iz OFAC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.