CRNA LISTA SAD

Evo zašto je sankcionisana Kajmaković: Sarađivala sa kriminalcima, blokirala istrage

Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist

H. J. I.
  • Diana Kajmaković

    Diana Kajmaković

    Foto: Arhiva


Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) danas je Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu Tužilaštva BIH, na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 stavio na crnu listu. 

U obrazloženju sankcija, iz OFAC-a navode da je Kajmaković drsko korumpirana državna tužiteljica koja je povezana sa kriminalnim organizacijama. 

- U sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomogla kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama.

Kajmaković je danas sankcionisana po E.O. 14033 zato što je odgovorna ili saučesnik, ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu. Kajmaković je dodatno sankcionisana prema E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj - naveli su iz OFAC-a.

NA VRH

Podijeli članak na