ALARMANTNO

Masovno povlačenje članova biračkih odbora: Da li se sprema nova izborna krađa

Prema pouzdanim informacijama „Avaza“, posljednjih dana došlo je do masovnog povlačenja članova biračkih odbora i informacija kako će na njihova mjesta doći „iskusniji i podobniji“ članovi, odnosno oni koji su već obučeni za izborne prevare

Izborne prevare: Da li će im opet proći. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

27.9.2022

U nedavnom intervjuu za „Dnevni avaz“ visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jasno je naglasio da će se svako ko pokuša na bilo koji način izvršiti izborne krađe i manipulirati voljom glasača suočiti s drakonskim sankcijama te da će to biti tretirano ne samo kao krivično djelo nego potencijalno i antidejtonsko djelovanje.

Podsjetimo da je prethodno Šmit nametnuto i izmjene Izbornog zakona kojima je dodatno postrožio kazne za izborne krađe i osigurao transparentnost izbornog procesa.


Ponavljanje scenarija

Ipak, izgleda da ni jasna upozorenja visokog predstavnika nisu dovoljna za strah i signal političkim strankama da odustanu od pokušaja izbornih krađa. Strah od gubitka vlasti, čini se, mnogo je snažniji od straha od visokog predstavnika.

Prema pouzdanim informacijama „Avaza“, posljednjih dana došlo je do masovnog povlačenja članova biračkih odbora i informacija kako će na njihova mjesta doći „iskusniji i podobniji“ članovi, odnosno oni koji su već obučeni za izborne prevare.

Godinama se nevladine organizacije zalažu za depolitizaciju biračkih odbora, odnosno zabranu strankama da one biraju članove te da se omogući da oni budu birani konkursom, ali svaki put je takav prijedlog pao u vodu, uključujući i ove izbore.

Odustajanje članova biračkih odbora pred izbore već je dobro uhodan scenarij koji je prethodio izbornim krađama u svim prethodnim ciklusima.

Podsjetimo, u prethodnim izbornim ciklusima u BiH ilegalno je zamijenjeno na hiljade članova biračkih odbora. Te su pozicije uglavnom dobili ljudi iz SDA koji nisu prošli obuke niti su imali neophodne certifikate, a u njihovim rukama bili su glasački listići i birački spiskovi, što je kompromitiralo izborni proces.


Izostala reakcija

Nakon izbora na kojima su zabilježene brojne nepravilnosti je postalo jasno da se iza naprasne promjene članova biračkih odbora koje su mijenjale općinske komisije čiji su članovi mahom imenovani iz SDA krije dobro razrađen scenarij neviđene izborne pljačke i najgrubljeg kršenja Izbornog zakona BiH!

Tada CIK nije uopće reagirao na ovo te je scenarij za krađu mogao biti nesmetano i izrežiran i odigran, a nelegalni birački odbori dobili su zeleno svjetlo da odrade svoj posao. I to u korist SDA i njenih kandidata. Sada se, čini se, pokušava provesti isti, dobro uhodani scenarij.

Ipak, samo nekoliko dana do izbora i uz jasne prijetnje visokog predstavnika, ključno je ovog puta pod svaku cijenu spriječiti da im to ponovo pođe za rukom.



Pokradeni Bećirović

Na općim izborima 2018. zabilježene su brojne izborne krađe, od kojih su neke završile i sudskim procesima. Najeklatantniji primjer je svakako izbor za bošnjačkog člana Predsjedništva. SDA-ov Šefik Džaferović pobijedio je sa samo 17 hiljada glasova razlike ispred Denisa Bećirovića, a SDP i opozicione stranke tvrde da se ova pobjeda zapravo može zahvaliti izbornim krađama, jer je Bećirović na izborima ostvario daleko veći broj glasova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.