DOM NARODA PSBIH

Izetbegović sazvao sjednicu na kojoj će se raspravljati o ukidanju akciza na gorivo i umanjenju PDV-a

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje

Bakir Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda PSBiH. FENA

Avaz.ba

27.9.2022

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. oktobra na kojoj će biti razmatran Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice je uputilo pet delegata Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka te Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Špirić nije sazvao sjednicu

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje.

S obzirom da aktuelni predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu je mogućnost iskoristio trenutni zamjenik predsjedavajućeg Doma Bakir Izetbegović.

Zahtjev predan i u Predstavnički dom

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, što bi omogućilo smanjenje cijena ovog energenta, te bi se uvela nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Prethodno je 15 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predalo potpise i zahtjev za održavanje hitne sjednice sa istim tačkama dnevnog reda, ali ta sjednica još uvijek nije sazvana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.