BRATUNAC

Nakon požara na kući deveteročlane porodice iz Glogove: Gerovići bi se uskoro mogli useliti u novi dom

Do sada izlivena ploča, postavljena nova krovna konstrukcija, razvedeni elektrokablovi, a u toku je unutrašnje malterisanje zidova, kazao Mujo

Radovi na obnovi kuće napreduju. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

28.9.2022

Porodica Gerović uskoro bi se mogla useliti u novu kuću. Naime, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica dostavilo je dio građevinskog materijala za obnovu kuće deveteročlane porodice Muje Gerovića iz Gerova, mjesne zajednice Glogova kod Bratunca, koja je prije šezdesetak dana zbog kvara na elektroinstalaciji potpuno izgorjela.


Bez posla

Sudeći po pristiglom građevinskom materijalu i do sada urađenim poslovima, Mujo se nada da će kuća uskoro biti potpuno obnovljena, ali, kako kaže, tada nastaju problemi kako nabaviti kućanske potrepštine, jer niko od ukućana nema stalno zaposlenje. Ova porodica živi od poneke dnevnice i poljoprivrede.

Mujo kaže da su do sada izlivena ploča, postavljena nova krovna konstrukcija, razvedeni elektrokablovi, a u toku je unutrašnje malterisanje zidova.

Mujo Gerović: Kako napuniti praznu kuću. S. Smajlović

- Radovi dobro napreduju i radujem se svakom danu i urađenom poslu, ali me brine, kada sve bude gotovo, kako napuniti praznu kuću. Od poneke moje i sinove dnevnice morat ćemo kupiti najnužnije stvari, a to je jedan šporet i nekoliko spužvi za spavanje, a ostalo kada mognemo - govori nam Mujo Gerović.


Sve uništeno

Požar je zahvatio prizemlje i potkrovlje kuće, a vatra je uništila sve što je ova deveteročlana porodica imala. Privremeno su smješteni kod komšije.

- Kuća Gerovića bit će obnovljena po sistemu „ključ u bravu“. Federalno ministarstvo nabavilo je kompletan građevinski i drugi materijal, a izvođenje radova finansira Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ iz Potočara kod Srebrenice - stoji u potpisanom ugovoru za obnovu kuće porodice Gerović.


Ostali bez svega

- Sve je izgorjelo za pola sata. Ništa nismo mogli spasiti, ostali smo bez ičega. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske stanice Bratunac stigli su odmah po pozivu, ali je vatra učinila svoje. Vatrogasci su brzo ugasili požar, koji je zahvatio i komšijinu kuću - kaže Gerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.