ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: RS ima sve elemente države, EU je za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara

Prema njegovim riječima, arogantnu briselsku nadobudnu administraciju, koja ovdje "pokušava da nametne neke svoje iluzije" od prije 30 godina, polako će prestati da uvažava

Milorad Dodik. Arhiva

H. J. I.

28.9.2022

Član Predsjedništa BiH Milorad Dodik rekao je da EU proizvodi više problema nego što donosi rješenja i da je i na ovom prostoru izgubljen entuzijazam za tom unijom.

- Mislim da je EU za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara, jer nam je stalno nudila rješenja i govorila morate to da uradite da uđete u Uniju, a to se nikada nije desilo. Mi smo davali neke naše nadležnosti, veoma smo to teško podnosili, a Evropa nam je samo ispostavljala nove račune. To će prestati poslije ovih izbora - rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.


Saradnja sa drugim državama

On je istakao i da RS ima sve elemente države samo nema međunarodno priznanje kao nezavisna država.

- RS ima teritoriju, stanovništvo koje bira demokratske vlasti, efikasnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Pokazali smo da možemo da korespondiramo sa svima onima koji žele sa nama da razgovaraju, i u regionu i u svijetu - rekao je Dodik.

On je dodao da RS poštuje principe ljudskih prava, ali ne poštuje principe vladavine prava koje Evropa podmeće.

Kada je riječ o saradnji sa drugim državama, Dodik je rekao da će se razgovarati sa onima koji žele da razgovaraju, koje drže do međunarodnog prava kao što su Rusija, Kina.


"Briselska nadobudna administracija"

On je istakao dobre odnose sa Mađarskom, sa Srbijom, Izraelom, a vjeruje da će uspostaviti i dobre odnose sa novom vladom Italije.

Prema njegovim riječima, arogantnu briselsku nadobudnu administraciju, koja ovdje "pokušava da nametne neke svoje iluzije" od prije 30 godina, polako će prestati da uvažava.

Dodik je rekao da RS vodi u pravcu stabilnosti, mira, jačanja njenog identiteta, ustavne BiH.

- Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna. RS će u tom pogledu veoma jasno definisati svoje pravce - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.