OPĆINSKI SUD TUZLA

Potvrđeno pisanje"Avaza": Dobili ukupno 20 mjeseci zatvora zbog zapošljavanja supruge "političara" Hamzića

Jasenko Smajić je osuđen na osam mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uslovno, dok su Omer Delalić i Adisa Mehić osuđeni na po šest mjeseci zatvora, odnosno po dvije godine uslovno

Zbog zapošljavanja supruge Nedžada Hamzića, osuđeni na 20 mjeseci zatvora. NES

H. J. I.

28.9.2022

Kako je portal "Avaza" jučer objavio, Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle, kojom su optuženi oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela – Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su kao uposlenici Saobraćajne škole u Tuzli zaposlili Amelu Hamzić, suprugu Nedžada Hamzića, kandidata Narodnog evropskog saveza (NES) za Skupštinu TK.

Presuda je objavljena na službenoj stranici Općinskog suda koju prenosimo u cijelosti. 

Nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima

- Imenovani su proglašeni krivim što su dana 31.08.2018.godine u Tuzli, radeći kao odgovorna lica – uposlenici u JU "Mješovita srednja saobraćajna škola" u Tuzli i to Smajić Jasenko kao direktor, a Delalić Omer i Mehić Adisa kao profesori, te zajedno kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, ovlašteni da temeljem Odluke o imenovanju komisije od 28.11.2017. godine provedu intervju u postupku zapošljavanja u školama kao i da izvrše bodovanje kandidata po osnovu takvog intervjua, a sve u skladu s odredbama Pravilnika o uslovima, kriterijumima i postupku za zapošljavanje u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK, postupili suprotno svojim ovlaštenjima u namjeri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme za navedenu poziciju, kao i da teže povrijede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju.



Naime, obavljajući konkursnu proceduru imenovani nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u Zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatkinjama tom intervjuu postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svjesni da to nije bio slučaj, niti su kratko obrazložili dodijeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu VSS, dodijeli bodove u razmjeru od 1,5-2,5 boda dok su kandidatkinji koja ima završenu Srednju stručnu spremu, dodijeli maksimalna 3 boda, čime su teže povrijedili prava ostalih kandidatkinja, jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri i na koji način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang listi kandidata, a temeljem koje liste je dana 05.09.2018. godine, direktor škole donio Odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao Saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vrijeme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Prvostepena presuda

Imenovanim je za počinjeno krivično djelo izrečena uslovna osuda. Smajić Jasenku utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci, a Delalić Omeru i Mehić Adisi kazne zatvora od po 6 (šest) mjeseci, s tim da je određeno da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vrijeme od 2 (dvije) godine, po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Smajić Jasenku izrečena je sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnost direktora u JU „Mješovita srednja saobraćajna škola“ u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od 2 (dvije) godine.

Radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i nakon prijema otpravka presude stranke imaju pravo na žalbu - presudi Općinskog suda u Tuzli. 

Podsjetimo, Nedžad Hamzić je isključen iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), ali je zanimljivo da ga je preuzeo NES, slično kao i u slučaju kompromitiranog Anela Kljake u Mostaru.

Inače, SBB je još u martu ove godine Hamzića isključio iz članstva upravo zbog pogodovanja u zapošljavanju užeg člana porodice, ali i drugih njemu podobnih osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.