RAZGOVOR

Norveški političar bh. porijekla Ahmed Lindov za "Avaz": U BiH se glasa srcem, a u Norveškoj glavom

U BiH političari uglavnom vole pričati „svojim“ biračima, kaže Lindov

Lindov: Kaznite one koji su razočarali. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.9.2022

Kampanja u BiH puno je više usmjerena na emocije građana nego na razum, kaže norveški političar bh. porijekla, vijećnik u Općini Kvinesdal, pravnik Ahmed Lindov, komentirajući razlike između predizborne kampanje u BiH i Norveškoj. On smatra da se političarima ne može davati „slobodan mandat, povjerenje bez ugovora, odnosno programa na osnovu kojeg će se mjeriti rezultati njihovog rada.

Pričaju „svojim“ biračima

- Kampanja u BiH je bazirana na tome da puno više glasača glasa srcem a ne glavom, kao što je to slučaj u Norveškoj. Politički akteri se dosta baziraju na patriotizam i vjerska pitanja, a realno malo pričaju o svojim programima. U norveškoj politici se kaže da je program svakom političaru glavno sredstvo za rad, jer na osnovu tog programa si dobio podršku glasača i onda ga moraš pratiti. Nisam primjetio da u BiH politički akteri ali i glasači imaju takav odnos prema programu. Glasa se za osobu i stranku iz emotivnih razloga i onda se glasači nemaju pravo žaliti na tog političara, pošto ga nisu izabrali na osnovu njegove politike već ideala koje je zagovarao – smatra Lindov.

Veliku razliku između izbornog ciklusa u BiH i Norveškoj vidi i u činjenici da se ankete dosta manje koriste u našoj zemlji, iako bi trebale biti jedan od glavnih alata.

- Zadnjih godina sam vidio da su stranački skupovi postali popularni, što politički akteri u Norveškoj ne koriste. U Norveškoj imamo izborne skupove koji se svode na debate političkih partija pred narodom. U BiH političari uglavnom vole pričati „svojim“ biračima, dok u Norveškoj žele da se dokazuju pred svim građanima. Kroz sučeljavanja u debatama narod vidi razliku i na osnovu odgovora i pristupa političara može donijeti odluku – ističe Lindov.

Iskoristite glas

Lindov očekuje da građani BiH iskoriste svoje pravo 2. oktobra, jer je to dan kada se oni pitaju kakvu državu ili lokalnu zajednicu žele. Podsjeća da nijedna evropska država nije dobila demokratsko društvo „na tacni“, već su prolazile period razvoja demokratije, koji na Balkanu još traje.

- Zaostajemo, ali to nije razlog da se predamo i kažemo da ovo ne može, da su svi grozni i slično. Treba zasukati rukave i napraviti društvo kakvo želimo. Tu nam Norveška može biti primjer, jer je iz jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja izrasla u jednu od bogatijih. Mnogi će reći da je razlog nafta, nafta jeste brzo podigla životni standard, ali glavni razlog je pristup i želja za razvoj kompletnog društva. U narodu leži snaga, jer država jeste narod. Zato pozivam sve Bosance i Hercegovce da se okrenu jedni drugima i krenu graditi bolji život za sebe i svoju djecu. Naša država zaslužuje da je ojačamo i izgradimo. Svugdje političari nekad razočaraju svoje birače, pa ako se to desi kaznite tu osobu ili opciju koja vas je razočarala tako što nećete za njih glasati, ali izađite na izbore i iskoristite glas – poručuje Ahmed Lindov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.