"MINUT PO MINUT"

Satler: Učešće građana u izborima veoma važno jer time odlučuju o budućnosti svoje zemlje

EU pruža podršku jer smo zajedno s vama u ovome ali i zato što je glavni od 14 prioriteta Evropske komisije koje BiH mora ispuniti upravo demokratija i transparentnost, rekao je Satler

Piše: A. O.

28.9.2022

Sa današnjeg događaja ispred BBI-a. ANADOLIJA

Tri paralelna "Minut po minut"  događaja u sklopu kampanje „Sve počinje izborom“, koju je u povodu Općih izbora u BiH pokrenula Evropska unija u Bosni i Hercegovini s ciljem da ohrabri i motivira građane Bosne i Hercegovine da iskoriste demokratska prava izlaskom na izbore i glasanjem održani su danas u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. 

Danas su se građanima na platou ispred BBI tržnog centra obratili ambasador Johan Satler (Sattler), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, Kristina Ljevak, novinarka (učesnica kampanje „Sve počinje izborom“) i Nejra Gurbeta, mlada evropska ambasadorica.



Pruža podršku

Satler i učesnici kampanje pokrenuli su instalaciju koja odbrojava vrijeme preostalo do održavanja Općih izbora kako bi motivirali građane da iskoriste demokratska prava izlaskom na izbore i glasanjem.

Johan Satler (Sattler) se zahvalio svim građanima koji će volontirati i pomoći svim organizacijama izbora da sve protekne uredu na izborima.

- EU pruža podršku jer smo zajedno s vama u ovome ali i zato što je glavni od 14 prioriteta Evropske komisije koje BiH mora ispuniti upravo demokratija i transparentnost - rekao je Satler.

Satler je izjavio da je učešće građana u izborima veoma važno jer time odlučuju o budućnosti svoje zemlje, a posebno je važno u Bosni i Hercegovini koja se prije šest godina prijavila za članstvo u Evropskoj uniji.

Satler u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Pokretači promjene

Pozvao je bh. građane da u nedjelju odvoje pola sata kako bi izašli na izbore i doprinijeli demokratskom procesu.Ovom prilikom obratila se i novinarka Kristina Ljevak koja je kazala da je nikada ne možemo predvidjeti rezultate izbora.

- Pravo na izbor gledam kao obavezu – rekla je Ljevak.

Pozvala je sve građane da izađu na izbore.

Mlada evropska ambasadorica Nejra Gurbeta izjavila je da je veoma važno da mladi iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore.

- Mladi trebaju biti pokretači promjene. Sve počinje izborom, kao što je i naziv ove kompanije. Vidimo se 2. oktobra – rekla je Gurbeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.