U POSJETI LIVNU

Plenković: Nije još ništa gotovo, do Šmita je da li će nametnuti Izborni zakon

Da li razgovaramo sa Kristijanom Šmitom, da. Sa svima razgovaramo i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u BiH i to nije tajna, rekao je hrvatski premijer

Plenković: Razgovaramo i sa američkom diplomatijom. Screenshot / N1

E. Ć.

28.9.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je danas Livno gdje je pružio podršku kandidatima HNS-a na Općim izborima 2. oktobra. 

Ova posjeta Plenkovića uslijedila je nekoliko dana nakon što je objavljeno da je razgovarao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) o izmjenama Izbornog zakona u našoj zemlji. 

- Da li razgovaramo sa Kristijanom Šmitom, naravno da razgovaramo. Da li razgovaramo sa američkom diplomatijom, da. Da li razgovaramo sa italijanskom, njemačkom, francuskom diplomatijom, da. 

Apsolutno sa svima razgovaramo i sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u BiH i to nije tajna. Bilo bi gorteskno da hrvatska Vlada ne razgovara sa visokim predstavnikom u BiH u ovakvim okolnostima kada s njim svi razgovaraju, a pitanje je koje se treba riješiti i ispraviti je nepravda nad Hrvatima - izjavio je Plenković.

Plenković je iskazao podršku Borjani Krišto, kandidatkinji HNS-a i HDZ-a, u utrci za Predsjedništvo BiH, te dodao kako još ništa nije gotovo, te da je na Šmitu odluka hoće li nametnuti Izborni zakon.





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.